Човекът от бъдещето ще прилича на тюлен и патка с котешко зрение

    Палеоантрополог Матю Скинър от Кентския университет казва, че човешкото тяло може да еволюира, като крайниците развият плавателни ципи, като при плаващите животни и дебел слой мастна тъкан, като при тюлените. Прогнозата си ученият прави в последния епизод на сериала Extant.

    Новите анатомични особености може да се развият в хода на еволюцията в резултат на повишаването на нивото на световния океан. Появата на плавници например ще позволи предвижването по вода на бъдещото поколение хора. Очите ще еволюират, така че ще наподобяват котешки, за да осигурят добро зрение в мътни води.

    Повишаването на морското ниво ще се случи вследстви топенето на ледниците, евентуално предизвикано от човешка дейност, като емисиите на парникови газове. Така естествената среда за обитаване на човека ще стане водата.

    Но ученият има и друг алтернативен вариант за бъдещето, в който голям астероид се сблъсква със Земята. Катастрофата води до нов ледников период заради частиците в атмосферата, които ограничават слънчевото греене. Това ще доведе до промени в човешкия род - светли коси и кожа, по-голям нос и лице, но и цялото тяло ще увеличи размера си и ще стане по-космато.

    Ученият прогнозира и какви промени ще претърпи човешкият род след заселването му на Марс. Заради липсата на естествени ресурси и по-малкото физическо натоварване там хората се станат по-дребни. Според учения най-бързо ще еволюират челюстите, които също ще намалят размера си, а зъбите ще изчезнат. Това ще се случи заради термичната обработка на храната и използването на готови продукти. Теоретично, ние бихме изглеждали като новородени, устите на които са пригодени само да гълтат, но бихме имали голям главен мозък, допълва антропологът.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини