Строят най-големия леден мост в света по проект на Леонардо да Винчи (видео)

    Студенти от Техническия университет на Айндховен ще строят най-големия леден мост в света във Финландия. Дължината на свода му ще бъде 50 метра, ширината 5 метра. Мостът ще може да издържи автомобил с маса до 2 тона, съобщава structuralice.com.

    Леонардо да Винчи проектира каменен мост за Истанбул през 1502. Мостът трябвало да бъде 240 м, но така и не бил започнат. През 2001 в Норвегия бил построен пешеходен мост от дърво по чертежа на Леонардо. Има и някои малки ледени мостове (виж www.leonardobridgeproject.org). Но мостът, който ще бъде построен във Финландия през зимата на 2016 ще бъде най-голямата структура от лед с един свод, реализирана някога.

    Мостът ще бъде част от ледена писта, която води към "Ice Arena". Ледената арена се намира в стара каменна кариера на фабрика. Няколко университети, фирми и доброволци ще работят заедно, за да обогатят пространството на ледената писта. 

    През 2014 г. пак на това място, екипът изгражда най-голямия леден купол - 30 метра. Миналата зима пък построяват 21-метрова ледена Саграда Фамилия. Проектите са имали над 10 000 посетители и получили международно внимание.

    Мостът във Финландия ще бъде построен от пикерит - вода, смесена с целулоза. Пикеритът е 3 пъти по-здрав от обикновения лед. За строителството на моста ще бъдат необходими около 900 тона пикерит. Мостът ще бъде строен с помощта на надувен модул, върху който ще се нанася пикеритът. След замръзване модулът ще бъде отстранен. Планира се мостът да бъде готов на 13 февруари, затова засега можем да ви покажем само как ледените ентусиасти издигат Саграда Фамилия.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини