Русия дала на Франция доказателства, че Турция подпомага "Ислямска държава"

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов е представил на френския си колега генерал Пиер дьо Вилие данни за прехвърлянето на бойци от Турция в Северна Сирия, съобщава пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС и БТА.

Генерал Герасимов е предоставил информация за продължаващото разграбване на природните богатства на Сирия, средствата от продажбата на които се използват за финансиране на ИДИЛ ("Ислямска държава"). Предоставена е информация и за участието на Турция в този процес. Представени са данни за прехвърлянето от турска страна на бойци в северните райони на Сирия за попълване на редиците на терористите, е посочено в изявление на пресслужбата на министерството.

В началото на месеца зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов обвини семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че купува петрол от терористите от "Ислямска държава".

Руските военни обвиниха Турция и в оказване на подкрепа за терористите, като обещаха да предоставят съответни доказателства.

Междувременно руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов обяви, че Москва няма да прекрати въздушната си кампания срещу "Ислямска държава" в Сирия ако и когато бъде обявено прекратяване на огъня.

САЩ, Русия и страни от Близкия изток се борят за постигане на политическо решение на проблемите в Сирия, при което опозицията ще се срещне със сирийското правителство за преговори. Богданов заяви в интервю за агенция "Интерфакс", че прекратяването на огъня важи между страните в конфликта в Сирия. "Това не означава край на войната срещу "Ислямска държава" или други терористични групи", подчерта той.

Русия ще използва всяка пауза на бойните действия, за да засили интензивността на въздушните си удари срещу екстремистите от "Ислямска държава", обеща Богданов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини