Изключиха Лютви Местан от ДПС. Преглед на печата

Изключването на Лютви Местан от ДПС и коментарите около труса в ДПС са водещата политическа тема за електронните издания на вестниците.

„Лютви Местан вече не е председател на ДПС, освободен е от ПГ на ДПС, изключен е и от партията. Това решение взе ЦС на ДПС. От общо 166 членове са гласували 138.
Партията ще се управлява от Председателски съвет до 9-тата национална конференция. В съвета са Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза.
Новината за изключването на Лютви Местан от партията и изборът на Председателски съвет бе потвърдена от говорителя на ДПС Велислава Кръстева.
"Такава ще бъде съдбата на всеки един, които се изправи срещу националните интереси на страната" – това е заявил почетният председател на Движението Ахмед Доган.
„Свободата, Санчо, е велико нещо“. Така по-рано днес (вчера – б. р.) низвергнатият Лютви Местан обясни какъв подарък очаква да получи за рождения си ден днес (вчера – б. р.), съобщи БНТ. Местан даде пресконференция в Кърджали малко преди да започне заседанието на Централния съвет на ДПС в София. Очаква се на него той да бъде свален от поста. Местан обяви, че това заседание е нелегитимно, тъй като по устав само той като председател имал право да го свиква. „Председателят свиква Централния съвет на ДПС, но няма да се крия зад устава“, заяви той.
Лидерът на ДПС каза, че никой не му е искал оставката, няма намерение да я подава и не разбира защо след 19 години вярна служба на партията някой ще иска оттеглянето му.
Отправям призив към всички да имаме съзнанието, че ако загубим човешкото достойнство, губим себе си. Знам какво ме чака. Няма от какво да се срамувам. Днес ще получа най-ценния подарък“, заяви той.
Местан обясни, че не е избягал и ще остане в България...
Местан, който бе критикуван от почетния лидер на партията Ахмед Доган, обясни, че още поддържа позицията си за сваления руски самолет и не смята, че това е грешка. Заедно с лидера на ДПС бяха четирима депутати от партията - Шабаали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Венцислав Каймаканов, както и областният лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер...” – в. „Сега”.

„След като Лютви Местан беше изключен от ДПС, трима души ще са временните съпредседатели до Националната конференция на Движението през април. Това са Рушен Риза, Четин Казак и Мустафа Карадайъ.
Рушен Риза е роден през 1968 г. в с. Николаевка, община Суворово, Област Варна. Член е на ДПС от създаването на партията. Бил е началник на кабинета на бившия земеделски министър Мехмед Дикме и за кратко на наследника му Нихат Кабил. По професия е икономист...
От януари 2010 г. Рушен Риза е заместник-председателят на ДПС с ресор организационна дейност. Той пое поста от Касим Дал, който бе изключен от движението...
На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. за 43-то Народно събрание той е водач на листата на ДПС в 8-МИР Добрич и е избран за народен представител в 43-но Народно събрание. В него е член на Комисията по отбраната...
Мустафа Карадайъ е роден на 08.05.1970г. в село Борино, община Борино, област Смолян. Женен, с две деца. Завършва висшето си образование в УНСС. По професия е икономист, владее два езика – английски и турски. От 1996г. до 2002г. е служител в Централата на ДПС. От 1996-та до 2001-ва година е преподавател по „Информатика” в НБУ. От 2002г. до 2010г. е зам.-изпълнителен директор на Агенция за следприватизационен контрол...
Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател за първите два мандата (1998-2003).
От 2010 г. до момента е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС...
Четин Казак е роден на 29.07.1972 г. в Търговище. По професия е юрист, владее 4 езика – английски, руски, турски, френски. Женен е.Със стипендия на френското правителство следва международно право в Бургундския университет, Дижон с брат си близнак Метин. След завръщането си в България карат стаж в Президентството. Работят известно време в частни фирми. От 2000 г. до май 2001 г. е работил като юрист в Дирекция „Европейска интеграция и отношения с международните финансови институции" към Министерския съвет. Освен в 43-то Народно събрание, участва и в 39. 40, 41, 42 НС...” – в. „Труд”.

„Местан отговори на Доган: Не съм се изправял срещу националните интереси на България
"Българският национален интерес от години е свързан с Европейския съюз и НАТО, а не с Русия. Не мога да бъда обвинен в изправяне срещу националните интереси на България заради защитата на евроатлантизма. Декларацията на ПГ на ДПС за сваления руски самолет е най-висша проява на отстояване и защита на българския национален и евроинтеграционен интерес." Това се казва в отговор на изключения днес от ДПС председател на партията Лютви Местан до почетния председател Ахмед Доган. Думите му бяха разпространени от интернет изданието "Клуб З" преди минути.
"Като председател на ДПС и неговите централни партийни органи, както и като лидер на ПГ на ДПС, на първо място съм се ръководил от националните интереси на България и от интересите на нейните граждани – да живеят в свободно, демократично и мултикултурно общество, да се чувстват равноправни в пъстротата и различията си и никой да не бъде отхвърлян или унижаван по етнически, верски или езиков признак" се казва още в отговора на Местан. Думите му са по повод крайното изречение от речта на Ахмед Доган на заседанието на Централния съвет на ДПС. "Такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България", завършил речта си Доган, а изречението бе изрично съобщено от говорителката на партията Велислава Кръстева.
"Моя кауза са либералната демокрация и солидарността между всички страни членки на ЕС и НАТО – съюзи, в чието бъдеще вярвам безусловно", се казва още в отговора на Лютви Местан...” – в. „24 часа”.

„За първи път групата на ДПС се разцепи...
Лютви Местан, който даде извънредна пресконференция в Кърджали, беше последван от четирима депутати - Венцислав Каймаканов от Пловдив, Хюсеин Хафъзов от Бургас и Шабанали Ахмед Дурумуш от Кърджали и Айдоан Али от Шумен.
Петимата дават обща пресконференция след труса в партията заедно с местния лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер, на която Местан обяви днешното заседание на Централния съвет на партията за незаконно, защото то можело да бъде свикано само от председателя и обяви, че няма да подава оставка, но ако се стигне до нея, ще се съобрази с решението на партийния форум.
Засега не е ясно дали цялата организация в Кърджали подкрепя Местан, за когото в началото на 2013 г. Ахмед Доган изтъкна като едно от основните му предимства, че е от Кърджали.
Подобно разцепление в ДПС имаше през 2010 г., когато дългогодишният заместник-председател по организационните въпроси Касим Дал реши да напусне партията. Тогава Дал беше последван само от един депутат Корман Исмаилов, който сега е лидер на Народна партия "Свобода и достойнство", част от Реформаторския блок. Тогава Дал не успя да създаде сериозно сътресение в ДПС и изборните му резултати показаха, че няма потенциал да надмогне ДПС в традиционните му райони.
Сред депутатите от ДПС вече тръгна шега къде са другите близки до Местан депутати и бивши министри от кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева и Станислав Анастасов...
До труса в партията се стигна след новогодишното слово на Доган в нощта на 17 срещу 18 декември, в която той обяви за гаф протурската декларация на Местан след сваления руски самолет и обяви, че ДПС се нуждае от промяна, а не от подмяна...” – в. „Дневник”.

„ДАНС подхваща Лютви Местан за накърняване на националните интереси, съобщава epicenter.bg. За изключения от партията и свален от лидерския пост политик спецполицаите имали сериозни данни за нерегламентирани срещи с турски граждани и за теч на информация. Очаква се още след празниците Местан да бъде привикан да дава обяснения.
Ще бъдат проверявани всички контакти на Местан, всичките му срещи с турски политици, всичките му разговори с Ердоган, ще бъде разнищен до дупка.
На последното заседание на Консултативния съвет при президента шефовете на разузнаването от контраразузнавнето са изнесли тревожни данни , че Турция се меси във вътрешните работи на България. Местан реагирал като ожилен и поискал конкретни факти за такава информация, като заявил категорично, обръщайки си както съм към спецслужбите, така и към лидерите на политическите сили, участници в заседанието с думите: "Турция е наш съюзник, какво имате предвид?" И нервно почнал да говори по телефона. Създало се напрежение по темата, в което Местан и се опитал да защити Турция", разказа участник в сбирката.
Това дава основание да се заключи, че българските служби имат достатъчно информация за действията на Турция срещу България и за сътрудничеството на български политици в тази посока...”
Депутати от ДПС подозират, че заедно с Местан обяснения в ДАНС ще дават и двама от четиримата депутати, които го придружиха за днешната му конференция в Кърджали...” – в. „Стандарт”.

„ДПС винаги е била партия, която балансира между Русия и Турция и когато има опит партията да бъде "отвлечена" от Турция, в нея има сътресения, такъв е и сегашният случая. Това обяви днес по Нова телевизия политологът Огнян Минчев. Руското влияние той обясни с факта, че ДПС е създадена от посткомунистическите специални служби, а турското с етническия състав на партията.
Като предишни кризи, заради опити на Турция да направи ДПС преимуществено турска партия, Минчев посочи смъртта на Ахмед Емин, отцепването на Осман Октай и Касим Дал. "От страна на Русия винаги е имало контрамерки, партията да остане обща собственост с контрол от Москва", посочи още политологът.
Според него Ахмед Доган е фигурата, която отговаря за баланса в партията
Огнян Минчев посочи, че ДПС не е уникално в това отношение, защото след разпада на Съветския съюз руската политика в посткомунистическото пространство е свързано с управление на етническите взаимоотношения и в частност на етническите конфликти.
"Но по един начин това се случва в Кавказ, а по друг в България", добави той. Минчев посочи още, че след открития конфликт между Турция и Русия, заради сваления руска самолет, в ДПС е щяло да има сътресения и намеса на Доган, независимо от това по какъв начин би се държал Лютви Местан.
Огнян Минчев изрази мнение, че поведението на турската държава спрямо България, макар и прикрито е агресивно. Според него действията на турското посолство в последните две години и непрекъснато нарастващия натиск над България, като легитимна част от тяхното османско пространство, е недопустимо...” – в. „Дневник”.

Рождество Христово и отзвукът на празника в публичното пространство е лайтмотивът на новинарските издания.

„Обръщение към православните християни на Българския патриарх Неофит по повод светото Рождество Христово на 24 декември – Бъдни вечер...
Ето и текста на обръщението:
Възлюбени в Господа чеда на християнската ни църква,
Отново сме в навечерието на Христовото Рождество и всяко християнско сърце е притихнало в очакване на дивното събитие - Бог се ражда в плът и цялото творение се устремява към Витлеемската пещера. Пастирите, водените от звездата мъдреци и целият свят чуват ангелската песен "Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение". Така славослови църквата и днес, така го славим и всички, събрани заедно в малките ни домашни църкви, нашите домове, където по стародавна традиция с вяра в Бога и надежда в неговото обещание очакваме да настъпи това най-чудно събитие от богочовешката история. Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци, защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ. Така бе казал някога на витлеемските пастири ангелът господен, така слушаме и ние днес две хилядолетия по-късно и с препълнени от неземна радост сърца, отново и отново възгласяме: "Твоето Рождество, Христе, Боже наш, озари света със светлината на познанието. Господи, слава тебе!" И в деня, когато Бог в любовта и щедростта си към нас разтваря така широко своите обятия, че да изпрати в света своя единороден син, разтваряме и ние нашите сърца към всеки наш ближен и към всяка страдаща душа. В изпълнение на Божията повеля да подпомогнем според нашите сили нуждаещите се, да утешим безутешния, да дадем надежда на обезнадеждения и да покажем, че сме верни Христови ученици и следовници, които помнят думите му: "Доколкото сте сторили това на едного от тия мои най-малки братя, мене сте го сторили." Днес нашият свят продължава да страда, разтърсван от много и различни бедствия. Божият мир, който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и се нуждаят както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и неговите божествени заповеди, та укрепени с благодатните сили на църквата, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта. Навсякъде, където Бог ни е изпратил, да му служим, да прославяме името му сред човеците. За всичко това и за още много важни житейски неща сме призовани да размислим най-вече днес, в тихата и свята нощ на Рождеството. Като имаме пред очи лежащият в яслите Господ и Спасител Исус Христос, да отворим и ние сърцата си и да бъдем подражатели на безмерната му любов към нас и на божественото му смирение.
Отечески благославяме празничната семейна трапеза на Бъдни вечер, която ни събира с нашите близки около тлеещия бъдник и радва сърцата на всички ни. Благодатта, мирът и любовта на родилия се Богомладенец да бъдат с всички нас. Амин! Честито Рождество Христово!” – в. „Труд”.

„В навечерието сме на най-светлия християнски празник – Рождество Христово. В Коледните дни сме заедно с най-близките си и отново си припомняме топлината на семейството, уюта на дома, призванието ни да правим добро. Това се казва в приветствие на президента Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Нека на Рождество повярваме, че можем да бъдем още по-добри в помислите и в делата си и да даваме повече на ближния си. Нека помислим за тези, които нямат дом или са далеч от него. Нека си спомним предците ни и насърчим наследниците си, защото живеем благодарение на предшестващите ни и сме посветени на бъдещето на следващите поколения.
Нека бъдем сплотени и се уповаваме на доброто, което всички ние носим у себе си. Бъдете здрави и честито Рождество Христово!“, се казва още в приветствието.” – в. „24 часа”.

„Министър-председателят Бойко Борисов отправи празнични поздравления с видео в социалната мрежа "Фейсбук".
Заснет пред икона на Исус Христос, той определи 2015-та като "толкова трудна, но успешна година" и пожела здраве, късмет и успехи за 2016 г.
"Пожелавам на всички, след тази толкова трудна, но успешна година, весели празници и да посрещнете 2016 г. с много здраве, късмет и успехи! Да сте живи и здрави!", гласи обръщението на премиера.” – в. „Дневник”.

„Православните семейства в България се събират в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. В катедралния храм „Александър Невски" тече празничната служба, оглавявана от Негово Светейшество патриарх Неофит...
Службата е посветена на тази нощ, която носи мир и тишина на Вселената, а утрешният (днешният – б. р.) ден е ден на спасение, който ни учи на мъдрост.
Патриархът отправи към вярващите празнично слово, в което призова да разтворим и сърцата си към всеки наш ближен и към всяка страдаща душа.
„Днес нашият свят продължава да страда, разтърсван от много и различни бедствия. Божият мир, който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и да се нуждаят както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на Църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и Неговите божествени заповеди, та, укрепени с благодатните сили на Църквата, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта", казва патриархът...” – в. „Стандарт”.

„Около 840-850 са свещениците в цялата страна и намаляват с всеки изминал ден. Това не е добре за нашата църква и за нашия народ, защото сравнявайки например с гръцката православна църква там има около 10 000 свещеници. Това каза за програма “Хоризонт“ на БНР отец Никола Ризов – председател на Синдиката на свещениците в България.
Причините са много. Няма ученици, които да учат в семинариите, а тези които учат, доста от тях не стават свещеници. Кадрите са ни много малко.
Почти не се ръкополагат свещеници. Тези, които искат да ги ръкополагат за свещеници, ги бавят, а тези, които са подготвени за свещеници пък не искат да бъдат свещеници поради финансови, материални причини...” – в. „Сега”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини