Убит е финансистът на "Ислямска държава"

САЩ и техните съюзници от международната коалиция са убили при въздушни удари на територията на Ирак "финансовия министър" на терористичната групировка "Ислямска държава" и още двама видни нейни лидери, предаде Ройтерс, цитирайки американски военен говорител.

Полковник Стив Уорън съобщи на брифинг в Пентагона във Вашингтон днес, че при ударите, извършени през последните седмици, е бил убит Абу Салах, отговорен за финансовите операции на ИД.

Единият от другите двама убити е бил "бирникът" на ИД, отговарящ за рекетиране и събиране на данъци от местното население, които заедно с контрабандата на нефт са важна част от приходите на ИД.

Третият убит е бил високопоставен кадър, отговарящ за координацията на трансфера на информации, хора и оръжия, допълва Франс прес.

Междувременно се разбра, че "Ислямска държава" е обрала 1 милиард долара от трезори на банки в Ирак и в Сирия и е спечелила най-малко половин милиард долара от търговия на черно с петрол. Това заяви високопоставеният представител на американското министерство на финансите Адам Шъбин, цитиран от Ройтерс.

Шъбин е действащ помощник секретар по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване.
Според него ИД е спечелила още много милиони долари от населението на териториите в Ирак и Сирия под неин контрол, като често пъти тези суми са били изтръгвани от хората с помощта на брутални средства.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини