Москва пита защо Турция бомбардира кюрди, които са съюзници на САЩ

Москва пита защо Турция бомбардира кюрди в Сирия, които са съюзници на САЩ. Този въпрос зададе руският външен министър Сергей Лавров в интервю пред италиански журналисти, цитиран от руски медии.

Необходимо е да разберем защо Турция, която участва във водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), бомбардира кюрдите в Сирия, докато САЩ ги разглеждат като потенциални съюзници, попита Лавров.

Според него „ние трябва да прегледаме как член на коалицията на САЩ, Република Турция, изпълнява целите, заложени от коалицията. Защо не бомбардират терористите, а кюрдите”.

Той припомни, че кюрдската милиция е една от основните сили в борбата срещу ДАЕШ в Сирия.

В същото време Турция разглежда тези кюрдски милиции като врагове, добави той.

Лавров вярва, че страните, които настояват сирийският президент Башар Асад да се оттегли от поста като условие да се включат в борбата срещу тероризма, индиректно подсилват ДАЕШ.

По думите му сирийските власти могат да сътрудничат с водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ, ако коалицията се обърне с молба.

Междувременно турската армия, цитиран от Ройтерс, съобщи, че бойни самолети на страната са бомбардирали кюрдски бунтовници в Северен Ирак. От съобщението стана ясно, че при операцията са „унищожени” цели на Кюрдската работническа партия в четири района в Северен Ирак. Не се разкриват повече подробности.

Това са първите турски удари в Ирак от разразилия се през уикенда скандал. Турция изпрати войници в Ирак с цел обучаване на местни бойци в борбата срещу тероризма, което се възприема от Багдад като нарушаване на суверенитета.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини