Гърция започна да премества мигрантите от македонската граница

Гръцката полиция е започнала да премества стотиците мигранти, блокирани на гръцко-македонската граница и пречещи на железопътния трафик. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от полицейски представител.

Около 1200 души, предимно от Пакистан, Мароко и Иран, се намират близо северния гръцки град Идомени и настояват да преминат в Македония. Те искат да достигнат до Северна Европа, след като балканската страна, която не е член на Европейския съюз, започна да пресява мигрантите по националност.

Полицейският представител заявил, че мигрантите ще бъдат закарани в Атина с автобуси и ще бъдат настанени в миграционни центрове, преди да бъдат изпратени обратно в родните им държави.

Стотици хиляди мигранти се стичат към Европа тази година, като повечето преминават през Гърция. Балканските страни обаче започнаха да спират преминаването миналия месец за всички, с изключение на сирийци, иракчани и афганистанци, които се считат за бежанци, тъй като бягат от военни зони.

В последните две седмици между полицията и мигрантите на гръцко-македонската граница избухнаха сблъсъци. Те блокираха преминаването на бежанците и жп линията между двете държави. Миналата седмица мароканец почина от токов удар.

Македония е издигнала метална ограда, която да държи мигрантите извън територията й и планира да я увеличи, за да покрие повече от 40 км от границата си.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини