Либия е новият плацдарм на джихадистите

ООН предупреди , че Либия се превръща в ключова база на „Даеш“ (Ислямска държава) близо до европейското крайбрежие, предаде БГНЕС. Предупреждението е съпътствано със заключения на представители на американското разузнаване, че разклонения на халифата намират благоприятна за тях среда сред хаоса, който цари в северноафриканската държава.

Разширяването на халифата извън границите на Ирак и Сирия поставя въпроси за това колко ще продължат въздушните удари срещу ислямските екстремисти, докато им бъде нанесен удар. Групировката понася военни загуби в североизточен Ирак и Сирия през последните месеци, но също така извършва широкомащабни международни терористични атаки, написа във в. „Гардиън“ Хасан Хасан от Чатъм Хаус.

Объркващото е, че след като „Даеш“ е изправена пред нарастващ натиск в Ирак и Сирия, много екстремисти се завръщат в Либия, за да укрепят позициите си там. Поради това някои западни официални лица правят извода, че групировката може би се готви да използва либийския фронт като авариен изход в случай на поражение в Ирак и Сирия.

Доклад на ООН твърди , че около 3500 либийци са напуснали страната, за да се присъединят към джихадистките групи в Ирак и Сирия. От тях 800 са се върнали обратно в Либия, за да се местните джихадисти. Преместването на либийски бойци заслужава внимателен поглед, за да бъдат разгадани задкулисните замисли на „Даеш“.

В Сирия и Ливан на джихадистите от Либия често биват поверявани ключови операции, включително потискането на бунтове сред племената в Деир Езор и завземане на кюрдски територии миналата година. Подразделението, под чието командване те действат – бригадата Ал-Батар, е известна с непрекъснато извършваните от нейни джихадисти самоубийствени атентати и безмилостните избивания на хората, чиито земи са превзели.Въпреки че повечето от командния състав на бригадата идва от Либия, във фракцията има чуждестранни бойци от Европа, предимно от Белгия и Франция, и от Тунис.

Заедно с чеченски и узбекски бойци от други фракции, Бригадата Ал Батар, която наброява стотици джихадисти, е действала като "специални сили" или "командоси" на групировката. ИД има няколко други организирани групи, са показателни за нейната сила, включително Джаиш ал Хилафа (Армията на Халифата – бел. Ред.), и Джаиш ал Бадия, или Армията на пустинята. Така че е озадачаващо, че такава елитна сила ще се изтегли от бойното поле на фона на нарастващия натиск, поради което западните служби подозират, че това е признак за търсене от ИД на база, където да се оттегли при нужда.

Въпреки това предприемането на такива стъпки, изглежда, че ИД е стабилна, а не е под напрежение и не търси в паника последно убежище. Например дезертьорът от халифата, който проговори пред Daily Beast миналия месец, заяви, че организацията наскоро започнала да разформирова бригади, формирани почти изцяло по етнически или регионален подбор, тъй като формирането им по такъв принцип би се оказало разрушително при преместване в такъв критичен момент. На бойното поле групата е свела до минимум присъствието си в градове под неин контрол, понякога дори цели райони са оставени без постоянно присъствие на джихадисти.

Въпреки бомбената кампания и сухопътната офанзива в някои райони, групата е подложена даже на по-малък натиск от преди. През последните месеци сраженията между части на иракската армия и ИД са относително редки, в резултат на политическата криза в Багдад, породена от обещаните от премиера Хайдер Абади реформи, и намалялото желание за сражения срещу ИД извън шиитските райони. Дори превземането на Синжар от кюрдите миналия месец, приветствано като израз на слабостта на джихадистката групировка, беше финален удар в една загубена от ИД битка, която преди няколко месеца вече се беше простила с контрола върху 70% от града.

„Даеш“ изглежда се концентрира върху разширяване на присъствието си извън Ирак и Сирия и върху създаването на своя международна мрежа. Атентатът срещу руския пътнически самолет, касапницата в Париж и разширяването в Либия са знаци, че групировката иска да извлече максимални печалби от успехите си в Ирак и Сирия за разширяване на международното си присъствие. А това едва ли може да бъде определено като признак за слабост.

http://epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини