Двама предполагаеми ислямисти арестувани в Берлин

Двама предполагаеми ислямисти бяха арестувани в Берлин.

Те обаче не са планирали атака в германската столица, а най-вероятно в северозпадания град Дортмунд - според сигнала, по който следователите работят, съобщава ДПА.

Мъжете - на 28 и 46 години, са били в контакт с "Даеш" ("Ислямска държава - бел.ред) и са заподозрени, че са искали да предприемат "сериозен акт на насилие, представляващ заплаха за държавата", обясни говорителката на берлинската полиция Патриция Бремер.

Арестът е станал при рейд в джамия в южното предградие Бриц по време на поредица от операции срещу предполагаеми ислямисти в Берлин.

Полицията потвърди, че е разследвала сигнал за заплаха

При акциите са били използвани полицейски кучета, но не са били открити оръжия или експлозиви, а само подозрителен предмет по време на претърсване на автомобила за задържаните.

В операциите са участвали и специални части, а местата, на които те са се провели, са ислямистки културен център в западната част на Шарлотенбург, както и сграда в Бриц. 

Някои домове са били евакуирани като превантивна мярка при проверката на предмета.

Разследванията продължават и днес след ареста на сириец и тунизиец, за които се предполага, че са били повлияни от "Даеш".

По-рано полицията в Берлин заяви само, че работи по сигнал от друга юрисдикция, но отказа да коментира състоянието на сигурността в други германски градове.

Германия е и сред местата, където се издирва оцелелия и избягал съучастник на парижките терористи - Салах Абдеслам:

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини