Франция поиска черен кръст за лекарствата със съставки от страни извън ЕС

Франция поиска нова система за етикетиране на лекарствата в ЕС, чрез която да се посочва дали съставните им части са произведени извън Европа. Мярката има за цел да подкрепи фармацевтичната индустрия на страната, но създаде почва за конфликт с производителите на лекарства, които са зависими от вноса на доставки от Азия, предаде Politico.

Френският икономически министър е осведомил Европейската комисия за намеренията на правителството да бъде издаден такъв декрет. Здравното министерство в Париж също подкрепя предложението с мотива, че то ще донесе прозрачност за потребителите относно произхода на лекарствата, които използват.

Според мнозина обаче реалната мотивация идва от средите на бизнеса. Производителите със заводи във Франция от дълго време настояват за етикети с означен произход, надявайки се да получат повече доверие от пациентите и болниците, които предпочитат да купуват местни стоки.

Етикетът, който ще бъде поставян върху лекарствата, направени със съставки, идващи основно от Китай и Индия, ще бъде черен кръст.

"В Европа имаме необходимите знания, традиции, експертиза и специфични режими за опазване на околната среда, които са по-стриктни, отколкото в други държави. Хубаво е това да се обозначи нагледно, това ще окуражи пазарните играчи да произвеждат продуктите си в страните с най-добри практики", аргументира се ръководителят на френска фармацевтична търговска група Кристиан Лажу.

Въпреки това Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации EFPIA (най-голямото сдружение в областта в Европа) не е очарована от идеята.

"EFPIA смята, че настоящото европейско законодателство, което гарантира, че всички лекарства на пазара на ЕС са съвместими с еднакви европейски стандарти, вече гарантира безопасност и добро качество", заявява говорителят на Федерацията.

"По-добър подход би бил да се фокусираме върху прилагането на настоящото законодателство и стандарти, както и да подсигурим, че се спазват. Да свързваме страната на произход с качеството на продуктите ѝ може да бъде много подвеждащо – има много примери за заводи в Индия, които имат по-високи стандарти за качество от европейските", добавя говорителят.

Желанието на Франция беше оповестено месеци след като Европа забрани 700 генерични лекарства, произведени в Индия заради неправилно проведени клинични тестове. Това доведе до блокаж в преговорите за свободна търговия между ЕС и Индия.

Според настоящите европейски правила властите в държавите извън ЕС носят отговорност за сертифицирането, че активните фармацевтични съставки, произведени на тяхна територия и внесени в ЕС, се произвеждат по начини, отговарящи на добрите практики на ЕС.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини