От 1 януари започва подмяната на всички електромери в Смолян

    От 1 януари 2016г. в Смолян започва масова подмяна на електромерите в жилищни сгради-къщи и блокове. Това съобщи днес на пресконференция Костадин Величков, член на Съвета на директорите на ЕВН. Новите устройства ще отчитат електроенергията дистанционно, като основнтата цел е да се спрат кражбите на ток. Към октомври тази година вече са сменени над 263 хиляди устройства в Пловдив, Сливен, Стара Загора и Бургас.

    През следващата година проектът започва в още 8 града в Югоизточна България, сред които и Смолян. От ръководството на електродружеството обясниха, че освен намаляване на кражбите на ток, абонатите ще бъдат улеснени при наблюдение на консумираната от тях електроенергия. В областния град ще бъдат поетапно подменени всички близо 20 хиляди електромери, като инвестицията за целта е 2.9 млн.лв. Така отчитането на тока в град Смолян към края на 2016г. ще стане изцяло дистанционно, а абонатите ще получават известие за графика на спиране на тока по квартали за монтаж на новите устройства.

    Величков допълни, че дружеството е готово за зимния сезон и след анализ на снежната криза през март, са взети мерки за предотвратяване на подобна ситуация.

    Направена е кризисна организация, като в Пловдив в рамките на 2 часа се свиква кризисен щаб. За тази зима центровете са оборудвани с допълнителна техника, доставени са високопроходими автомобили-за Смолян допълнително АТВ със зимно оборудване, освен моторни шейни и 1 ратрак за тежки метеорологични условия.

    От януари до сетпември тази година са инвестирани 5.74 млн.лв. в област Смолян, като освен отстраняване на авариите от снеговете през март, са изградени и реновирани 14.5 км. електропроводи, както и 6 нови трафопоста.

    Щиляна Чакърова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини