Афганистанка убита с камъни за изневяра

Млада афганистанка бе убита с камъни след като бе обвинена в изневяра. Средновековното наказание е било записано на видео, което ни връща обратно във времето на талибаните.

30-секундния клип, които се разпространява в афганистанските медии показва жена в дупка в земята, докато мъже с тюрбани се събират около нея замервайки я с камъни с хладно спокойствие.

Чува се как жената, чието име според властите и Роксахана и е на възраст между 19 и 21 повтаря шахада или мюсюлманското засвидетелстване на вярата. Гласът и става все по-висок докато камъните продължават да я удрят.

Убийството се е случило преди седмица в контролираната от талибаните област извън Фирозкох, столицата на провинция Гор, заявиха властите, потвърждавайки автентичността на видеоото, излъчено от Radio Free Europe/Radio Liberty.

Роксахана е била убита от талибани, местни религиозни лидери и въоръжени главатари, заяви губернаторът на Гор Сийма Джйенда.

Джойенда, една от двете жени губернатори в Афганистан добави, че семейството на Роксахана я е омъжило против волята, а тя е пристанала на друг мъж на нейната възраст – действие, което се разглежда като равносилно на изневяра.

Мъжът се е оттървал с удари с камшик, заяви говорител на Джойенда.

Бруталното наказание наложено на Роксахана, още веднъж хвърлни светлина върху насилието над жени в афганистанското общество, въпреки проведените реформите след падането режима на талибаните през 2001 г.

През март жена на име Фаркунда беше жестоко пребита и подпалена в центъра на Кабул след като беше несправедливо обвинена в изгаряне на Корана.

Убийството предизвика протести в страната и привлече световното внимание към проблема с отношението към жените в Афганистан.

Джойенда заклейми убийството с камъни в Гор и призова Кабул да стартира военна операция, която да прочисти района от бунтовници и други въоръжени групировки.

“Това е първият инцидент в района тази година, но няма да е последния. Жените в цялата страна имат проблеми като цяло, но в Гор преобладават по-консервативни настроения”, казва Джойенда.

През септември се появи видео на жена от Гор цялата забулена, свита на земята, докато получава удари с камшик от старейшина с тюрбан пред тълпа от зрители мъже.

Бичуването се е състояло след като местен съд я е намерил за виновна заради извънбрачни сексуални отношения. Мъжът е получил подобно наказание.

Зконите на Шериата повеляват убийство с камъни за мъже и жени обвивени за извънбрачни сексуални връзки, но наказанието много рядко се прилага в мюсюлманските държави.

Публичните удари с камшик и екзекуциите бяха често срещани при управлението на талибаните между 1996 и 2001, когато беше въведена по-строга интерпретация на Шериата, но подобни инциденти са по-редки през последните години.

До сега талибаните не са коментирали инцидента в Гор.

Отдавна осъждани като фанатици женомразци, военните наскоро решиха за смекчат позицията си относно правата на жените.

Но скорошната тридевна окупация на столицата на северната провинция Кундуз бе зловещо напомняне какво може да се случи, ако отново се върнат на власт.

Появиха се сърцераздирателни свидетелства за отрядите на смъртта на талибаните, които методично са вземали на прицел служители от организации за човешките права и журналисти след падането на града на 28-и септември.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини