Руски пътнически самолет с над 220 души се разби в Египет

Руски пътнически самолет се разбил в централната част на Синайския полуостров в Египет. Информацията е потвърдена от кабинета на египетския премиер Шериф Исмаил, съобщава „Ройтерс". Причината все още не е известна, но се предполага, че е техническа неизправност.

Пътническият самолет с над 200 пътници е изчезнал при полет над Синайския полуостров в Египет.

По информация от „Ройтерс" и „Ал Арабия" органите за контрол на въздушното движение в Египет са загубили контакт с пътническия самолет малко, след като излетял от Шарм ел-Шейх за Русия.

Отломки от самолета са намерени в централната част на Синайския полуостров, съобщава портал „Йоум7", цитиран от РИА Новости. Отломките са намерени от военни самолети.

Самолетът Еърбъс-321 с номер KGL-9268 е извършвал полет от Шарм ел-Шейх към Санкт Петербург. Повечето пътници са били руски туристи. На борда имало 224 души - 217 пътници и седемчленен екипаж.

Самолетът е унищожен напълно. Изглежда, че повечето пътници са загинали, по данни от представител на силите за сигурност.

Руските авиационни власти съобщиха, че на борда на самолета е имало 200 възрастни, 17 деца и 7-членният екипаж.

Открити са телата на най-малко пет деца. самолетът се е разцепил на две.

Официални лица, които са на мястото на катастрофата, твърдят, че са чули гласове на пътници, блокирани в отломките, съобщават световни медии.

3 самолета на руското министерство на извънредните ситуации са подготвени за излитане към Египет, за да окажат помощ в операцията във връзка с катастрофата.

Египетският премиер и други министри пътуват с частен самолет към мястото на катастрофата.

Руска медия съобщава, че пътниците на борда на разбилия се самолет са били клиенти на туроператорите „Бриско" и „Одеон".

Източници от египетските сили за сигурност информират също, че няма индикации самолетът да е бил свален. В части от полуострова действат ислямистки бунтовници.

Според източник на РИА Новости от Шарм ел-Шейх след излитането пилотът на самолета е поискал промяна на маршрута към летището в Кайро заради технически проблеми. Самолетът е започнал да губи височина, след това е изчезнал от радарите.

Самолетът е започнал да пада много бързо, губейки 1500 метра в минута преди да бъде изгубен, по информация от Flight Radar 24.

Самолетът е паднал в пуст планински район в централната част на Синайския полуостров малко след разсъмване.

50 линейки са изпратени в планинския район, където е локализиран разбилият се самолет, съобщават египетски официални лица. Той е паднал на около 100 км от град Ел Ариш.

Египетският премиер е сформирал кризисен комитет.

Руското посолство в Египет е уведомено за катастрофата.

Руският президент Владимир Путин е разпоредил официално разследване на катастрофата.

Главният прокурор на Египет е разпоредил екип от прокурори да разследват катастрофата.

Интерфакс съобщава, че руският разследващ комитет е открил наказателно дело за катастрофата и е готов за провеждане на следвани действия в Египет.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нареди транспортният министър веднага да отлети за Кайро.

На летище Пулково в Санкт Петербург е създаден център, който да оказва помощ на роднините на пътниците от катастрофиралия самолет. Там се събират близки на пътниците.

В медиите междувременно се появиха различни информации относно съдбата на самолета.

РИА Новости съобщи по-рано, че самолет на авиокомпания „Когалимавиа"  е загубил връзка с радарите в района на Ларнака, Кипър. Това е станало на 23-ата минута след началото на полета.

Същевременно, началникът на сектор „Авиационни произшествия" информира, цитиран от „Ройтерс", че изчезналият пътнически самолет е напуснал безопасно египетското въздушно пространство и се е свързал с турските органи за контрол на въздушното движение.

„Руската авиокомпания ни каза, че руският самолет, с който ние загубихме контакт, е в безопасност и се е свързал с турските органи за контрол на въздушното движение. В момента минава през турското небе", заяви в свие изявление ръководителят на сектора за въздушни произшествия в Египет.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини