Кюрдите в Диарбекир очакват със страх изборите в Турция

    Преди 5 месеца хиляди хора излязоха да празнуват по улиците на населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция, след като за първи път прокюрдската опозиционна партия влезе в парламента, разказва "Ройтерс". Сега, дни преди извънредните парламентарни избори на 1 ноември, настроението тук е минорно.

    Последните месеци бяха белязани от краха на двугодишното примирие между Анкара и бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК). Това отприщи ожесточени боеве между двете страни и отне живота на стотици хора.

    Изборите през юни не доведоха до съставяне на правителство и така се стигна до предсрочния вот тази неделя. Този път хората в Диарбекир чакат деня по-скоро със страх, отколкото с радост. След атентата в Анкара на 10 октомври, при който загинаха над 100 души, митингите бяха отменени, а цялата област е пълна със сгради, по които личат пресни следи от куршуми.

    "По-малко от седмица преди изборите във всички кюрдскит региони е надвиснала сянката на куршумите и военните самолети", обяснява Идрис Балюкен,кандидат за депутат на прокюрдската Народнодемократична партия.

    Следите от конфликта между властта и ПКК могат да се видят навсякъде по тесните улици на историческата област Сур в Диарбекир. Заради непрестанните сражения тук бе въведен вечерен час. Барикадите, създадени от младите бойци на ПКК, бяха съборени от полицията, но по стените на къщите, магазините и обществените сгради все още личат дупки от куршуми. Сраженията край джамия, датираща от 16 век, нанесоха сериозни щети по фасадата й.

    Партията на справедливостта и развитието (AKP) на президента Реджеп Ердоган, която управлява Турция повече от десетилетие, казва, че кюрдите са станали жертва на заплахите на ПКК, определяна за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС. Много от хората в Диарбекир обаче обвиняват властите, че извършват репресии срещу населението тук, защото то не ги подкрепя на изборите. Според мнозина сегашният конфликт е много по-ожесточен от сблъсъците през 90-те години. Местните хора споделят, че и без да броят атентатите в Анкара и Суруч, всекидневните сблъсъци са превърнали района във военно поле.

    "Жертви на натиска на ПКК"

    Всички в Диарбекир се страхуват, независимо от това дали подкрепят или не ПКК. Много от местните жители не одобряват действията на младежкото крило на групировката, чиито бойци крият лицата си с шалове, влизат в сблъсъци с полицията и създават пречки при проверки на документи.

    Кандидатът на Партията на справедливостта и развитието за Диарберир Ебубекир Бал обвинява ПКК за тази атмосфера. Според него групировката насажда страх у хората и нарочно подкопава доверието в управляващите.

    Партията на Бал получи подкрепата на 14% от избирателите в Диарбекир на вота през юни при резултат 20% през 2011 г. Според политика тази неделя резултатът ще е по-висок, защото хората искат сигурност и стабилност.

    Доскоро управляващата партия бе почти толкова популярна в региона, колкото и прокюрдската опозиция, но на изборите през юни загуби абсолютното си мнозинство в парламента. Въпреки че именно партията на Ердоган постигна примирие с ПКК и предприе реформи, даващи повече права на кюрдското малцинство, мнозина обвиняват управляващите, че подстрекават насилието в региона, за да спечелят подкрепата на националистите.

    Балюкен от Народнодемократичната партия предупреждава, че ако Ердоган не уважи волята на народа след вота в неделя и опитите да се сформира правителство пропаднат, Турция може да изпадне в състояние на гражданска война - подобно на съседна Сирия.

    Търговците от старинните покрити пазари на Сур споделят, че ожесточените сблъсъци са прогонили туристите. Местните жители се надяват да си върнат относителното спокойствие, което са имали преди атентата в Суруч през юли, при който загинаха 34 души.

    "Хората просто искат стабилност и сигурност, искат да могат да отидат без страх на работа и да печелят за прехраната на семейството си", обобщава настроенията в града обущарят Гази Инче.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини