Западът не успява да спре бойците, запътили се към Сирия и Ирак

Светът не успява да спре чужденците, запътили се към Сирия и Ирак, за да се присъединят към "Ислямска държава",пише в. Wall Street Journal.

"Заплахата от чуждестранни терористи се увеличава", заяви Стейси Фицморис – директор на отдела по разузнаване в американската Агенция по сигурността на транспорта към министерството на отбраната. Над 25 000 бойци от повече от 100 страни са се присъединили към джихадистите в Сирия и Ирак.

През септември 2014 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за борба с този феномен, която задължаваше всички страни-членки да предприемат стъпки за предотвратяване на набирането на чуждестранни бойци от "Ислямска държава".

Година по-късно едва четвърт от членовете на ООН са въвели под някаква форма нужните системи за събиране на информация, а само 12 имат базите данни, които позволяват да се оцени риска за определени индивиди.

"В голяма степен се провалихме в опитите си да предотвратим пътуванията през океана на американци които искат да се присъединят към джихадистите", пише в доклад на Комисията по сигурност на Конгреса. "Поне 250 американци са опитали да стигнат до конфликтните зони в Сирия и Ирак, а властите са успели да спрат само малка част от тях. Няколко десетки са успели да се върнат в Америка."

Проблемът със западняците, присъединяващи се към джихадистите, е нов за властите. "От 20, 30, 40 години говорим за бомби, за оръжия и отвличания, но досега не сме говорили за чуждестранни бойци", казва Рич Дейвид – директорът по корпоративната сигурност в корпорацията  United Continental Holdings. "В повечето случаи не знаем кои са те".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини