Право на отговор. Тодор Ташев: Областната администрация скрива истината

По повод публикуваното по-рано днес Отворено писмо от областната администрация за Асоциациите по ВиК и риска регионът да загуби европейско финансиране, получихме писмо с искане за право на отговор от Тодор Ташев, общински съветник от Димитровград. Предвид факта, че той е споменат в писмото на областната администрация поименно, публикуваме становището му изцяло. Заглавието е на редакцията.

Haskovo.net

Чувствайки се засегнат от изнесени неверни и подвеждащи данни в писмо на Областна Администрация Хасково по темата за реформа във ВиК , искам право на отговор.

В статията е посочено, че реформата е спирана от мен в качеството ми на общински съветник в мандат 2011-2015г.

Считам изнесените факти за неверни, представилият писмото скрива темата, а именно - че в ОПОС 2014-2020, приета с Решение на ЕК от 15.06.2015г. , като бенефициенти са изброени: Столична община, МОСВ, ВиК оператори, Общини; Асоциации по Вик , но категорично никъде не е посочено като изискване тези Асоциации, които не са единствените бенефициенти, да са окрупнени. Откровена неистина е подвеждането за наличие на такова изискване от страна на ЕС. Няма изискване или ограничение за кандидатстване по проекти по ОПОС ос „Води“, каквото внушение се прави в писмото, единственото ограничение от ЕС, е проектите да са с приоритет на агломерации еквивалент жители над 10 000 .

Моята позиция "против" е с цел да не се закрива ВиК – Димитровград като търговски субект, което ще доведе до съкращение на работниците. Като това съкращение ще е цялостно, а после кой ще бъде назначен във ВиК Хасково с район Димитровград не се знае, областната администрация не коментира това съкращение.

Областна администрация не коментира и автоматичното повишение на цената на водата, което ще настъпи веднага след преминаването на потребителите от община Димитровград към оператор ВиК- Хасково с определена цена на доставена услуга със всички компоненти 3 лв. с ДДС .

Не се коментира, че върху вече определената цена на водната услуга се разработват Наредби в изпълнение на приетата ОПОС 2014-2020, като всички инвестиции от програмен период 2007-2013, както и тези през настоящия период ще влязат като компонент за определяне стойността на услугата . Което до края на 2016 г. отново следва да повиши цената на водата.

Дали спирам парите от Европа? Категорично не съм съгласен с тази теза. Ако защитата на работните места и цената на водата в Община Димитровград може да се укори, то е само заради факта, че в качеството си на общински съветник не съумях да отскубна управлението на ВиК Димитровград от МРРБ. Управление, което, меко казано, бе немарливо, без визия и стратегия. Дали ВиК операторите следва да са общински търговски дружества? Считам, че това е жизнено важно, за да се отговаря непосредствено и своевременно на нуждите на гражданите, за да имат потребителите пряк контрол върху дейността на тези дружества посредством гласуването на местните избори. Европа се стреми да засили местното самоуправление, докато в България МРРБ цели национализация и създаване на все по-големи монополни структури.

Тодор Ташев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини