Гръцки сладкар измайстори здравословен шоколад

Майстор сладкар от Ксанти смая клиентите си с последното свое творение - здравословен черен шоколад с морски зърнастец. Известният с нестандартните си хрумвания Стелиос Арсениу майсторски вплете не чак толкова популярните у нас малки плодчета в сладкишите и се сдоби със славата на новатор в бранша. И освен че се е заел да лекува гърците с лакомства, царят на шоколада разяснява на децата в училище кои сладкиши са полезни и кои не. Преди девет години той се прочу с гигантската си баклава - цели 30 тона, с която покри моста над Босфора. Така обединил Изтока и Запада, а за каузата Стелиос използвал 10 млн. кори. Гръцки и турски сладкари му помагали в приготвянето на дългата баклава. Освен това за летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. амбициозният майстор спретна огромна нуга-халва и кадаиф във формата на петте олимпийски кръга. Тогава в проекта му бяха вплетени три хиляди парчета кадаиф. 

Шоколадът на живота

Всичко, което съдържа шоколадът с така наречените „суперплодове“ (с несравними качества и богати на полезни вещества), е изключително полезно за хората. Единственият недостатък е по-малката му трайност, тъй като е направен само от естествени съставки и няма консерванти, обясни по време на представянето на новото изделие пред хлапета и родителите им в Ксанти известният сладкар. В рамките на празниците на стария гръцки град майсторът беше събрал десетки свои клиенти, за да представи новото поколение шоколади. Той раздаваше безплатно опакованите в златист целофан блокчета и нареждаше: „Здравословен е само черният шоколад. Млечният, който всички ние обичаме, създава работа на зъболекарите. Съчетанието от натурален шоколад и морски зърнастец дава много енергия, затова той е подходящ както за спортуващите хора, така и за тези, които спазват диети.“

Под формата на приказка майсторът разказа на хлапетата как се прави шоколадът и какви са неговите здравословни качества. Типично по гръцки той използва историята, за да докаже качествата на продукта. „Зърнастецът е познат още от времето на Александър Велики, който забелязал, че ранените коне се възстановявали много бързо, ако похапват морски зърнастец. Козината им заблестявала, а след като оздравеели, бягали наравно с вятъра“, разказваше сладкарят. Според него растението е запазило полезните си съставки и до днес. Тибетските лекари и сега го използват за приготвянето на различни лекарства. През последните 20 години руски и китайски учени след много изследвания са установили, че морският зърнастец е едно от най-енергийните растения в света, тъй като съдържа 190 различни витамини и минерали, посочи Стелиос.

В новия натурален шоколад той слага определена доза сушени плодове от зърнастец. Килограм от сладкото изкушение струва 12 евро, а малките разфасовки от 33 грама майсторът продава по половин евро. По време на представянето на новия продукт сладкарят, освен че почерпи присъстващите с него, събираше пари от продажбата му за етнографския музей в Ксанти. Цялата сума той дари на културната институция.

Различните сладкиши

Натуралният шоколад с морски зърнастец не е първото здравословно изобретение на Арсениу. Години наред майсторът прави единствения по рода си в цяла Гърция здравословен черен шоколад с пресни плодове от нар. До края на годината новаторът в бранша планира да започне производството на шоколад с боровинки - черни и червени, както и с нашумялото у нас азиатско растение годжи бери. Всички тези свои продукти той е нарекъл шоколади от ново поколение.

Страстта към сладкарството се разпалила у Стелиос още когато бил на 11 години. После животът го повел по различни пътища, но единственото нещо, което правел с огромно удоволствие, си останали сладките изкушения. Затова отворил сладкарница на площада в Ксанти и я кръстил „To kati allo“ (различното нещо), защото сладкишите му са нестандартни. Там майсторът продава творенията си на местните и туристите в Северна Гърция. Снабдява и южната ни съседка със сладкиши и здравословни шоколади, но в чужбина не изнася заради малката трайност на продуктите. В сладкарския цех в Ксанти работят 12 души. Те произвеждат на месец около половин тон здравословен шоколад с енергийните плодове, който поема из цяла Гърция. „Всичко правим на ръка, така запазваме традициите в бранша. Освен това правя презентации под формата на приказка в училищата пред децата, като им разяснявам по забавен начин кое е полезно за здравето им и кое не“, казва майсторът на енергийния шоколад.

Той е добре познат и в България, където има своите фенове. След отварянето на границата при Златоград Стелиос редовно участва в празниците на българския пограничен град, където показва традиционни сладкарски продукти от Ксанти - баклава, шоколади, пасти и др. Преди три години гръцкият сладкар наложи вкуса на сладките от Ксанти и на празника на Смолян.

За лечебната сила на зърнастеца

Зърнастецът се среща по Средиземноморието и Южна Европа. В много страни като Китай, Индия, Русия и Монголия морският зърнастец е известен като лекарство от народната медицина за много болести. Дори в Китай е официално вписан в книгата за лекарствата, а в тибетското лечебно изкуство са познати повече от 300 медицински смеси с морски зърнастец. Растението се слави най-вече като естествен източник на витамин С, тъй като многократно надвишава съдържанието му в портокалите и лимоните. Затова се използва за подсилване на имунната система, предотвратяване на инфекции, стимулиране на пречистването на черния дроб…

Морският зърнастец е ценен източник на витамин В12, освен това е естествен антиоксидант. В народната медицина растението се използва преди всичко за лечение на стомаха, червата, черния дроб и далака, за женски проблеми и стрес.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини