Сталин става светия

Публицистът Александр Проханов предлага канонизирането на Иосиф Сталин. Своите аргументи той изложил в пряк ефир по радио Говорит Москва

Той подчертава, че смята Сталин за благодетел на църквата. „Победата във войната през 1941-1945 год. Се смята за свещена. Защото в тази война се сблъскват силите на ада и райските сили. Адовите сили — това са Хитлер и фашизмът. Райските сили — това е Съветският съюз. А Иосиф Висарионович е лидерът на свещената христова победа“, казва Проханов.

Писателят също допуска възможността изображение на Сталин да бъде изписано на икона. Но без ореоли. „Василевский, Жуков, Рокоссовский без нимбове. Това са просто свидетели, че Държавната Божия Майка — това е икона на Държавната Божия Майка — тя освещава нашата власт и нашата държава Руска“ — обобщава Проханов.

Шест десетилетия след смъртта на Сталин в Русия се появяват негови бюстове и паметници. Кому е нужен култът към тази личност, се питат руски журналисти. А на 28 май в руските медии се появава информация, че в Белгородска област е имало лития (кратък молебен) пред икона, на която е изобразен Иосиф Сталин и съветските маршали. По данни на средствата за масова информация, картина която наричат икона „Богоматерь Державная", е изписана от художници от град Рибинск по поръчка на организацията „Изборский клуб", начело с Александър Проханов.

Впоследствие Белгородската митрополия опровергала своята причастност към богослужението пред „иконата“ с изображение на Сталин. Свещенослужителите пояснили, че изображението, което било използвано в молебена е картина, а йеромонахът който отслужил, не принадлежи към клира на Белгородска митрополия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини