Гимназисти от Смолян събраха в изложба родопските герои от IIта Световна война

Уникална изложба на смолянски ученици събра историята на родопчани във Втората Световна война

След два месеца труд, млади краеведи от Смолян събраха изследванията си по повод 70 години от края на Втората световна война в изложба от две части -фотографии и вещи

Инициативата се реализира в рамките на образователната програма на РИМ „Стою Шишков“-„Родопчани във Втората световна война“. Тя е осъществена съвместно с Клуб „Млад краевед“ при ГПЧЕ „Иван Вазов“ .

С помощта на музейните специалисти, младите краеведи издирваха родопчани, участвали във войната – техни снимки, вещи и лични истории. Те изследваха паметни места по селища, посветени на родопчани-участници във войната, обходиха и се запознаха с някои от паметниците, посветени на героите в Смолян, запознаха се с реликвите, които се съхраняват в музея.

Организирани бяха срещи със живи участници-родопчани във войната, като особено емоционални бяха историите, разказани от о.з. полк. Ангел Свирков, о.з. подполк. Анастас Анастасов и Георги Вълков от село Турян. Ветераните споделиха интересни моменти от войната, разказаха подробности за въоръжението, облеклото, храната и с просълзени очи се опитаха да им предадат своя дух на патриотизъм и родолюбие. Участниците обещаха да съхранят спомена от тези емоционални срещи и да се опитат за в бъдеще да бъдат по-добри родолюбци, като четат и опознават историята на родния край.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини