Наплив за безплатни прегледи за туберколоза в Смолян

 Над 20 души се възползваха днес от безплатните прегледи за туберколоза, организирани по повод Световния ден за борба със заболяването от Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров” – Смолян. Инициативата стартира днес и ще продължи до 27 март в пневмофтизиатричния кабинет на смолянската болница. Седмицата на отворени врати е под мотото „Открий, лекувай, излекувай” и от нея може безплатно да се възползва всеки, който иска да се прегледа за тубекулоза, независимо от здравноосигурителния си статус.

"Мероприятията, които провеждаме през седмицата включват най-напред попълване на анкетна карта с въпроси насочени към туберкулозното заболяване, с която отсяваме хората с повишен риск от разболяване. На тях провеждаме снимка на бял дроб, рентгенова снимка, правим проба "Манту", а по показания или тези, които отделят храчки, пускаме изследване за туберкулозни бактерии", обясни д-р Юлиана Лазарова.

Според нея подобен тип кампании имат положителен ефект за ранно откриване на заболяването, тъй като при предишни кампании са били откривани по 3-4 случая на туберкулоза.

Д-р Лазарова допълни че за последните десет години в Смолянска област се наблюдава трайна тенденция за намаляване на болните от туберкулоза, а заболеваемостта е под средната за страната.  За миналата година новооткритите пациента с това заболяване са били 20, а заболеваемостта за Смолянска област е 16.6 на сто хиляди население, при средна за страната 26.6, сочат резултатите от скрининга.

СмолянБгвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини