Родопски села на крак заради стръвница, убила десетки животни

Община Чепеларе поиска от МОСВ разрешение за отстрел на звяра от Забърдо

Заради системни нападения върху добитъка, особено през последната 1 година, община Чепеларе изпрати официално искане до МОСВ и земеделското министерство спешно да разрешат отстлера на мечка стръвница.

„Мечката системно нанася имуществени вреди, напада и убива животни, нарушава спокойствието и застрашава живота на хората, което се потвърждава на място, от експертите на „Групата за бързо реагиране“, към РИОСВ Смолян,“ се казва в писмото.

Щетите, описани в протоколите на екоинспекторите са много големи, мечката атакува животни и селскостопанско имущество, и върлува на огромна територия по селата в трите общини Чепеларе, Смолян и Девин. Само от октомври 2013 до октомври 2014 край двете села Забърдо и Зорница звярът е разкъсал над 34 овце и шилета, 11 домашни прасета и едно теле, а десетки други са ранени. В същия период са унищожени още и десетки кошери в местните пчелини.

Стръвницата вече няма страх от нищо и редовно слиза в селото, а последното нападение в края на октомври тази година е върху обор на 50 метра от кметството в Забърдо. Местните хора я засичали няколко пъти и безуспешно опитали да я прогонят с викове, пиратки, гърмежи и огньове. Екорейнджърите от групата за бързо реагиране дебнаха няколко седмици, за да я хванат в капан и да я сплашят с газови куршуми, но мерките не дадоха никакъв резултат, жалват се местните хора. Те се вайкат, че вече вместо оборите, трябва да оградят селата с електрически огради. Родопските стопани са в стрес, спят на смени, за да пазят стоката, а паричните обезщетенията покриват щетите по добитъка, но не и психическите травми. Забърдовци още не могат да забравят паниката обзела селото през последните дни на октомври, когато цялото село остана без ток заради поройни дъждове и хората дори не излизаха след смрачаване.

За последните 12 месеца са изписани десетки прошения, писма и преписки до Министерски съвет и ресорните ведомстваписма и комисии, но проблемът не е решен. Населението иска защита и спокойствие, и настоява спешно да бъде издадено разрешително за отстрел на проблемната мечка.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини