Планински спринтьори бягат в чест на Смилянския фасул

За втора поредна година Община Смолян ще бъде домакин на състезание по планинско бягане, посветено на Смилянския фасул, което ще се проведе в родопското село, дало името си на кулинарния деликатес.

Състезанието е кръстено „Смилянски фасул” и ще се проведе заедно с традиционния празник на селото, част от визитката на което е именно бобената култура с гигантски размер.

Идеята на състезанието е да се популяризира планинското бягане като спорт, за което Родопите предлагат прекрасни условия и терен.

Самата надпреварата ще се проведе на 29 ноември, като преди това от 09 ч. в местния хотел „Смолена” щесе открие техническата конференция. От 12 ч. на моста на река Арда в , ще бъде обявен общият старт за всички групи.

Състезателите ще трябва да пробягат трасе с обща дължина 5 200 мчиято денивелация е около 330 м. Според регламента мъжете трябва да направят две обиколки, а жените една. Освен традиционните награди за победителите в различните възрастови групи – медали и грамоти, състезателите ще получат и смилянски фасул, осигурен от домакините. Очаквани гости на събитието са Ерхан Башоглу от Международната асоциация по планинско бягане и Международната федерация по лека атлетика, както и Добромир Карамаринов, председател на Балканската асоциация по планинско бягане и председател на Федерацията по лека атлетика. Състезанието се провежда под егидата на кмета на община Смолян Николай Мелемов.  

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини