Бежанците от Афганистан в България са се увеличили над четири пъти

Чужденците от Афганистан, търсещи закрила в България, са се увеличили над четири пъти през последната година, показа справка, предоставена на "Дневник" от Държавната агенция за бежанците. В центровете на агенцията от началото на годината са настанени 1397 афганистанция, а за 2013 година - те са били 310 души.

От тях за досега през 2014 година бежански статут са получили - седем души, а хуманитарен - 15. За миналата година статистиката показва съответно - един бежански и един хуманитарен статут. От агенцията съобщиха още, че за над 500 души производството е било спряно, защото хората са в неизвестност - напуснали или избягали от страната. Прекратени процедури има за близо 400 души.

В момента бежанците от Афганистан са настанени в центъра в Ковачевци и във "Враждебна". "Предполагаме, че досегашният поток ще продължи с вероятност да се усили и още повече хора да потърсят закрила у нас", коментираха от агенцията.

Причините за засиления поток от Афганистан според експертите са въоръжени действия в страната.

Васил Данов от агенцията за бежанците коментира за "Дневник", че причината за толкова малко дадени статути, е че според преводачите и интервюиращите повечето хора от Афганистан не предоставят достатъчно данни, че имат бежанска история.

"Не могат да представят документи,че идват от район на конфликт", казва още Данов. На въпроса какви трябва да са тези документи, той заяви: "паспорти, свидетелства за образование, но и живият разказ. Те не могат да докажат, че са принудени да напуснат страната си. Повечето от тях идват, за да използват ситуацията и социалните системи на Европейския съюз"

Неофициално от агенцията коментираха, че афганистанците, преминали българската граница, обикновено се опитват нелегално да продължат пътя си към Западна Европа. Заловени от Гранична полиция, или отказват да подадат молби за закрила, или след регистрирането им в центровете на агенцията напускат или се укриват.

От Държавната агенция за бежанците дори твърдят, че някои от тях правят опити "да променят чрез операция или по други начини папиларните линии на пръстите си, за да измамят европейската система за регистрация".

Целта след напускането на България е Западна Европа. "Заловени по курса към Германия, Дания, Холандия, Швеция или друга държава, отново подават молби за закрила. Стремежът им е първата страна по пристигане от Европейския съю да бъде страната, в която искат да се установят и чиято социална система искат да използват", неофициално заявяват от Държавната агенция за бежанците.

Бежанци от Афганистан, с които "Дневник" разговаря се оплакаха, че никоя институция не полага достатъчно грижи за тях. Интересът към проблемите им бил спаднал и от неправителствените организации. Така те са оставени да дочакат отказа им да получат статут, когато отново са принудени да напуснат страната или да изпреварят събитията и отново да тръгнат на път.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини