Втора критична нощ във Врачанско

Преливащият язовир край врачанското с. Малорад заля помпената станция и докато се стабилизира положението снабдяването на селото с питейна вода ще бъде спряно, съобщи кмета Петър Гарвански. След продължилите и в петък дъждове са евакуирани отново хора в сградата на местното читалище.

Според селския управник на много места в Малорад щетите са ужасяващи. Пет къщи са изцяло унищожени от водната стихия, много кирпичени постройки също са разрушени. Мостът, който свързва селото със съседното Рогозен е разрушен, а мястото се охранява денонощно от полицията.

Втора критична нощ преживяха и част от жителите на община Враца. Късно вечерта в петък отново започнаха обилни валежи в областния град и селата Девене, Чирен, Горно Пещене, Голямо Пещене и Върбица.

"Валежите продължиха до към 3 часа през нощта, което доведе до критични ситуации, този път свързани с много високо ниво на водите на язовирите "Мраморчица", "Лесконош" и водоема на с. Върбица, каза врачанския кмет Николай Иванов. - Високото ниво предизвика по-големи оттоци, увеличиха рязко нивото на преминаващите реки през селата Върбица и Оходен. Наложи се в селата, попадащи в потенциално заливаемата зона на язовира в с. Върбица, да бъдат евакуирани хора".

Тази сутрин продължи отводняването на залети дворове и приземни етажи на къщи в селата Бели извор, Чирен, Горно Пещене, Баница и Мраморен. По разпореждане на кмета бе свикана и започна работа общинска комисия, която ще прави оглед и оценка за щетите на общинската инфраструктура ичастните домове. Общински екипи успяха вчера да възстановят навсякъде уличното осветление във Враца, което пострада от токови удари, превизвикани от бурята и обилните дъждове.

Новият стадион В Криводол пък изцяло е под водата новия стадион, който беше открит преди малко повече от година. Стадионът е застрахован, увери кмета на града Петър Данчев. Общинска администрация ще се обърне към застрахователите, за да получи средствата, необходими за възстановяване на щетите от природната стихия.

Приливната вълна от пороите във Врачанска област рязко повиши нивото на река Скът и предизвика наводнение на приземни етажи и пътища в Бяла Слатина. Наводнени са и промишлени предприятия, зоната около автогарата и автостопанския двор.

Няма жертви, но положението е критично, каза областният управител на Враца Венцислав Василев, който следи обстановката на място. Той препоръча само в краен случай да се пътува в района на Бяла Слатина, защото е залят второкласният път Бяла Слатина - Кнежа и някои от общинските пътища. Областният управител каза още, че със справянето с бедствието помагат много доброволци.

Приливната вълна от водосбора по река Скът достигна и село Крушовица в община Мизия. Там също има наводнени и съборени стари къщи. Територията на община Мизия се следи с особено внимание, защото в този район реката се разширява от много притоци, които следват естествения път на водата от Стара планина към река Дунав.

ЧЕЗ поиска два дни, за да възстанови редовното електрозахранване на 16 села, нарушено от бурите през последните дни. Ограничителният режим се отнася за части от общините Бойчиновци, Бяла Слатина, Борован, Мездра и Своге.

В село Хайредин беше обявено бедствено положение поради преливане на язовири и критично покачване на нивото на река Огоста, съобщи кметът на общината Тодор Алексиев. Четирима души са евакуирани в село Бързина. В селата Ботево и Рогозен сериозни щети са нанесени на пчеларите, като стихията е отнесла множество кошери. Има и други материални щети, които предстои да бъдат изяснени.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини