Ямача бомбардиран от паднали дървета, поне дузина чакат следващата буря

Борче се бе сринало върху помощното игрище, на стъпка от пътеката за тичане. снимки : любител

Повалени от снощната буря дървета осеяха зоната около градския стадион на Ямача. Основните потърпевши бяха борчетата, но имаше и широколистни дървета. Част от тях се бяха отървали с прекършени клони, но имаше рухнали и цели стволове. Близо 5 метров бор бе пречупен почти в основата и се бе стоварил върху помощното игрище, където обикновено тренират малките футболисти от детските и юношески формации на клуба. Поглед отблизо показа, че стъблото е напълно изгнило отвътре. Външния белег може би бяха изсъхналите клони. Падналото дърво явно не е било достатъчно тежко да събори металната ограда на помощното игрище и само живописно се бе подпрял на нея. По страшното бе, че борът бе само на стъпка от пътеката изпозвана за джокинг от десетките хасковлии, тичащи всяка сутрин на Ямача. При падане в противоположна посока пък освен хваналите гората, дървото спокойно можеше да достигне и разхождащите се по асфалтовата алея около самия стадион. Те не биха имали ограда да ги предпази.

Любопитното е, че Екопрогрес извършваше санитарна сеч в района покрай бурната подготовка на стадиона за А група. Явно обаче изсъхналите борове се разпознават по трудно от изсъхналите чинари и за разлика от последните, се оставят да стърчат в очакване на следващата буря. Дори с неопитно око бързо се забелязваха дузина кандидати за падане и то само с поглед откъм асфалтовата алея. До рухналия бор стърчеше друг, с много по дебело стъбло и поне с 1/3 по висок. Създаваше впечатление за жизненост, заради обраслите в основата му храсталаци. Поглед нагоре обаче показваше изсъхнали клони и почти пълна липса на листа. Което и неспециалистите подозират, че не е много нормално за дърветата. На няколко метра оттам пък стърчеше друг оголен ствол. По него даже нямаше и клони. 20-тина метра по-надолу по обиколката на стадиона пък широколистно дърво бе пречупено почти от средата. Дървото изглеждаше по-наред или поне по-зелено, но пък бе поддало на вчерашната буря, която според синоптиците не беше буря.

По данни от хасковската метео станция, снощи над Хасково не е имало силен вятър. Всъщност е нямало вятър въобще, а изглеждащия като много проливен дъжд се е „отчел” едва със 16 литра на квадратен метър. Ако това е достатъчно да западат дърветата на Ямача, то една истинска буря ще свали цялата гора, мърмореха доста от разхождащите се край стадиона, докато бояливо гледаха да се държат по далече от счупените или килнати дървета.

Г. Христов

Изсъхнали клони и прогнил отвътре ствол
На съседния бор засега се виждаха само изсъхналите клони
Подобно бе положението и с още доста изглеждащи уж нормално дървета
Други потърпевши от снощната "буря"
Част от дърветата се бяха наклонили като кулата в Пиза
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини