Забраниха придвижване на добитъка в общините Неделино и Златоград заради заразата от "син език"

 

На среща днес Постоянната областна епизоотична комисия обсъди превантивните мерки за спиране на разпространението на болестта „син език“ по добитъка в Смолянска област. Първичното огнище на заболяването е регистрирано в хасковското село Мандрица.

Общините Неделино и Златоград попадат в предпазна зона около огнището на болестта, която е с радиус от 100 км., и там е въведена забрана за придвижение на животни, с изключение на тези предназначени за незабавно клане, след извършен клиничен преглед, термометриране и обработка с репеленти.

Определена е и наблюдавана зона с радиус 150 км, в която са включени общините Смолян, Чепеларе, Златоград, Неделино, Мадан, Рудозем и Баните.

Едрите и дребни преживни животни, отглеждани в селищата, разположени в двете зони ще бъдат преброени и регистрирани, обяви шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян д-р Сава Бозуков.

„Животните се преглеждат, изпратени са проби изследване в лаборатория в София, но почти съм сигурен, че те ще бъдат отрицателни“, коментира д-р Бозуков.

От 19.00 ч. до 08.00 ч. се забаранява и пашата на всички животни от двете зони, когато са активни комарите, разнасящи екзотичната болест, която е засечена за пръв път в България през 1999г.

Въведена е забрана за провеждането на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на двете зони, като паралелно с това се пръска с репиленти в и около помещенията за отглеждане на животни и местата за водопои в двете общини Неделино и Златоград.

Още днес ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии, а кметовете и кметски наместници имат ангажимент да изготвят списъци на стопаните с актуален брой едри и дребни преживни животни. От своя страна стопаните трябва своевременно да информират официалните лекари по общини за настъпили промени в здравния статус на животните.

Органите на полицията ще засилят контроли проверките на транспортни средства за превоз на живи животни, а от Регионална дирекция по горите ще следят за наличие на болестта и при някои диви животни /елен лопатар, благороден елен и сърни/ , които също могат да бъдат заразени.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини