"Луксозен" хотел край Смолян се оказа незаконен медицински център

Какво се случва зад стените на 4-звезден хотел край Смолян?

Само в рамките на пет дни между 3 и 8 юни 2014 г. двама английски граждани починаха в хотели в Родопите. Според полицията 59-годишният Тимоти Джеймс Рупел дошъл със съпругата си и отседнал в хотел “Пърл лодж” в местността Смолянски езера и е намерен починал по обяд в хотелската стая на 3 юни. На 8 юни сутринта в хотел „Панорама” в смолянското село Стойките е открито тялото на 62-годишния Стивън Едуард Калиган, пристигнал на почивка в селото с приятел, също от Англия. Аутопсията на телата показа, че Стивън страдал от рак на костите, а Тимоти от тежко онкологично заболяване на белия дроб, в напреднала фаза. От прокуратурата в Смолян обявиха, че се води досъдебно производство и по двата случая, но проверките са рутинни, тъй като няма данни за насилствена смърт и евентуално престъпление.

Веднага след двата смъртни случая, в социалната мрежа плъзнаха твърдения и коментари на хора от Смолян, представящи се за бивши служители в хотела, че през зимата „Пърл Лодж“ приема туристи, а през лятото се ползва като медицински център, в който идвали тежко болни чужденци и там се върти незаконенна лечителска дейност. Всички пристигащи били предимно англичани, страдащи от тежки заболявания, най-често онкологични, а нелегалната лечебница съществувала от няколко години, коментираха пишещите, споменавайки вече известната в Смолян англичанка Аманда, която била собственичка на хотела и водела болните „летовници“.

На 10 юни група журналисти от централни и регионални медии в Смолян направи опит да се свърже на място с Аманда Херцог, но охраната на хотела заяви, че тя отсъства и не може да разговаряме с нея, след което затръшна входната врата на хотела и я заключи. В задния двор имаше двойка англичани- жена и мъж с нездрав вид, припичащи се на обедното юнско слънце, но те отказаха да споделят дали са собственици на апартамент в хотела или туристи и кога са пристигнали.

Неугледен двор, празен басейн, голямо количество бидони от по 1500 л, строителна техника и дори пожарна кола с английски номер, далеч не се връзваха с рекламата за „хотелски рай“, а миризмата наоколо беше повече от неприятна. Малко след това, явно при разговор с шефовете, чухме охраната да казва: “Аз ги гоня от едната страна, те идват от другата“. Няколко часа по-късно, след журналистическо запитване в РЗИ, дали имат регистрация за медицинска дейност, екип на здравната инспекция е направил опит да извърши проверка. Те обаче също не са били допуснати в обекта. В Комисията за защита на потребителите в София е имало подадени жалби от двама туристи, че условията изобщо не отговаряли на рекламата на хотела. Така и не стана ясно дали и как са завършили проверките.

Бивши служители разказват стряскащи неща

Според бивши служители на хотела, пожелали анонимност по обясними причини-там действително се вършат нерегламентирани медицински дейности. Лекували основно с разтвор ММС /б.а. хлорен диоксид/, но прилагали и други нетрадиционни лечения. Според тях лечителската дейност е започнала в края на 2012 г., през лятото за болни, през зимата приемали туристи.

„Идваха болни, основно от рак, виждал съм хора с прокази и много тежки кожни заболявания по ръцете. Шефовете ми обясняваха, че идват на лечение. Няма медицински сестри и лекари. Лекуват ги с разни отрови, основното им даваха ММС. Сега когато гледам сайта вече са започнали и с други неща да ги лекуват. Доколкото знам нямат регистрация за медицински център. Водят се към някаква европейска църква за природен живот. То реално там няма медицински персонал. Правят много трансфери от летището в София. Не плащат данъци. Даже имаха проблеми с данъчнтите. Дефакто настаняват хора, но не плащат налози. Голяма част от апартаменинте са продадени. Но явно хората, които идват на лечение, не са истинските собственици“, разказа човек от кухнята. Според него и тогава били правени проверки, но смята, че са потулени. Той обаче не скри, че някои от случаите завършвали учудващо.

„Правят им процедури. Виждал съм там да стават и чудеса. Идвали са хора, гледаш го на умиране е, след две седмици си тръгва все едно нищо му няма“. Носят се и легедни, че самата Аманда преди 10 години била с тежко онкологично заболяване и след подобно лечение оздравяла и решила да се занимава с тази дейност.

СНИМКА:Въпреки работното време от 00.00 до 24 часа, хотелът е заключен, а през прозорците дори не се вижда фоайето

РЗИ в Смолян: Нямат регистрация

Д-р Мими Кубатева, шеф на РЗИ в Смолян

Д-р Кубатева обясни, че до сега официална информация в здравната инспекция не е постъпвала- до 9 юни, когато писмено отправихме журналистическо запитване. Хотелът е регистриран в РЗИ през август 2010 година - като хотел с басейн и СПА. „Това, което е променено е, че от 2012 г. до сега остава да работи само първият етаж като хотел, останалите апартаменти са разпродадени“, обясни д-р Кубатева. Правени са и проверки, последната през януари 2014г., но не са били установявани нарушения, а според инспекцията- санитарно-хигиенните изисквания се спазват, басейнът и сауната не са работили. Шефката на РЗИ обясни също, че след журналистическото запитване служители са били на проверка, но хотелът не е работел, а пазачът, не пуснал инспекторите вътре.  „Ще направим опит да продължим с проверките, за да доуточним ситуацията. При нас няма регистрирано лечебно заведение. Ако се касае за дейност, при която се използва ММС, това се класифицира като „неконвенционален метод за въздействие върху индивидуалното здраве“. В тези случаи, според Закона за здравето, лицето, което упражнява тези методи, трябва да се регистрира в РЗИ. Те нямат регистрация и ако описаното в сайта им, който вече е свален, е така, означава, че извършват нелегална дейност“, коментира още д-р Кубатева.

Веднага след появата на журналисти, сайтовете бяха свалени

Хотелът имаше два рекламни сайта, в които се посочваха трансферите и начините за пътуване до Родопите, а в другия цветно е описано, че медицинският център в България е уникален, че той е реномиран и доказан като възстановителен и рехабилитационен център, а в него работят медицински професионалисти, които успешно лекуват рак и ревматоидни артрити. В рекламата се твърди, че се работи с водещите учени в света, а през последните години България вече е известна европейска дестинация за медицински туризъм. „В нашия център прилагаме напреднали медицински и рехабилитационни процедури. Нашите идеи се базират на европейската директива за трансгранични алтернативни терапии. Според нашите проучвания, гражданите на другите страни биха искали да избегнат дългите листи на чакащи, както и използването на медицинско лечение, операции, химиотерапия, радиотерапия и т.н., които могат да наранят тялото. „Пърл Лодж” е първият хотел в България, сертифициран от Европейската Спа Асоциация, най-големият 4-звезден Спа комплекс в уникален архитектурен стил, построен да помага за възстановяването на хора с различни форми на рак и белодробни заболявания. Ние сме помогнали да възстановят здравето си хора, страдащи от различни заболявания и болестни състояния. Много сме успешни особено при различни форми на рак“, пише още в сайта, според който 21 дневният престой е 5 хиляди евро, а всички процедури се заплащат допълнително.

Дали цялата тази история ще има развитие, до къде ще стигнат проверките, ако се направят такива и какво ще докажат, предстои да се разбере. При всички случаи обаче, усещането за "нередност" и "незаконност" на тези дейности, е не само в липсата на регистрация и неплащането на данъци в държавата България. Остава усещането, че дребните търговци у нас са притиснати с всевъзможни налози и бюрократични тежести, а големите пари, с нерегламентиран произход се правят много лесно.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини