Със 7 казана родопска гозба гощаваха за Предой в Арда

Селото приготви 700 кг. кешкек,  който бе  раздаден  за здраве и берекет

Три майсторки - готвачки от селото се погрижиха за  7 –те казана от  вкусното местно ястие, популярно като „кешкек, който се равнява на 700 кг. Кметът на селото домакин Недко Юруков каза, че по традиция цялото село се включва с лични средства за празника. Кешкекът е приготвен от овче месо и пшеница, а в бъркането по време на варенето, което  трае дълго-помагали и мъже от селото.   Арденци бяха приготвили 4 казана фасул, а за десерт на  трапезата приготвиха и 250кг.  Ръчно подквасеното овче мляко от местните стада.

Кметът Николай Мелемов беше гост на традиционния празник „Предой” на село Арда, коет остава все по-популярно със селския и екотуризъм.

 „Празникът „Предой”, който Ви събира, е свързан с древната традиция на овцевъдството в нашата планина, но той е не само спазено поверие, а израз на уважение към собствените обичаи, наследени и осмислени в новото, модерно време. Продължавайте да тачите традициите си и да ги предавате на младите. Нека в този ден с Вас да са доброто настроение и веселието”, пожела Мелемов на празнуващите хора.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини