Мадан тръпне след земетресението снощи

Хората се страхуват от повторни трусове

Само два дни след силното земетресение на 24 май, на 26-ти май около 23.45ч. жителите на Мадан преживяха второ земетресение, на което този път се оказаха в центъра. Земните движения се усетиха и в Смолян, както и в околни населени места. Макар и с доста по-слаб магнитуд, хора от Мадан споделиха, че са били силно изплашени. Повечето от тях описват земните движения от последния трус като кратки, но стресиращи секунди с тежкото усещане за пропадане.

„Беше ужасно, макар че беше почти полунощ, бяхме будни, а трусът продължи около 3-4 секунди. Още сме под въздействието на ужаса от последния земетръс в неделя, когато беше по-продължително-люлеенето продължи около 3 минути, ние бяхме на работа и всички се втурнахме да се крием под касите на вратите в службата“, разказа млада служителка от общинската администрация в града. Тогава обаче страхът бил голям заради продължителното хоризонтално люлеене, особено силно усетено на по-високите етажи, обясни тя.

Затова новото земетресение от нощта на 26 срещу 27 май изправило местното население на крак, всички чакали повторно да друсне и не заспали поне час след това.

Според данните от Евопейско-средиземноморския сеизмичен център, силата е била около 3.6 по Рихтер, а епицентърът на труса е бил на 190 км югоизточно от София, на 1 км северозападно от Мадан и на 23 км североизточно от Смолян. Дълбочината на земния трус е била 2 км.

За щастие няма данни за материални щети, а родопчани се надяват повече да не люлее.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини