Смолян ще бъде домакин на Първите Годишни фолклорни награди 2014г.

Връчване на наградата за цялостен принос на певицата Верка Сидерова от Първите годишни фолклорни награди

На 26 и 27 септември т.г. родопският град ще посрещне повече от 30 изявени творци от близкото минало, както и настоящи творци и изпълнители на родния фолклор.

Годишните фолклорни награди са ежегодни и ще се провеждат всяка година в различен град в България. Те ще се връчват на специално тържество, с основен организатор фирма „Менци“ и Боряна Георгиева внучка на Борис Машалов. Всяка година фирмата организаторът ще кани значими личности от Българския фолклор за присъединяване към основния екип.

Идеята е Годишните фолклорни награди да се превърнат в оценка за качеството на изпълнителското творчество в Българския фолклор и да повиши и затвърди авторитета на изпълнителите. Организаторите ежегодно ще присъждат и Награда за цялостен принос в народното творчество, която тази година се връчи на Верка Сидерова.

Първите Годишни Фолклорни награди2014г. са на името на певеца Борис Машалов, послучай 100 години от рождението му.

В сайта на Годишните фолклорни награди всеки любител на българското фолклорно изкуство ще може да предлага по един човек в една номинация за месечни класации и да гласува за победители на месеца в определените категории, както и за годишните награди. Месечните класации са до края на месец юли т.г., а от 1 до 15 август се гласува за награждаване на церемонията на 26 септември, чийто домакин тази година ще бъде Смолян.

На 26 и 27 септември т.г. родопският град ще посрещне повече от 30 изявени творци от близкото минало, както и настоящи творци и изпълнители на родния фолклор.

През месец февруари легендата на Добруджа Верка Сидерова, получи от Първите годишни фолклорни награди "Борис Машалов" награда за цялостен принос към българския фолклор.

На 28 февруари в пресцентъра на БТА внучката на Машалов- Боряна Георгиева и Константин Лазаров, които са сред основните организатори на Годишните Фолклорни награди, връчиха плакет „ Борис Машалов-Полетът на песента“ и статуетка за цялостен принос на певицата Верка Сидерова. Като подарък тя получи и 1 годишен абонамент за вестник „Фолклорен Хоризонт“.

„Добруджанския славей“, както е известна вече 88 годишната Верка Сидерова, разказа спомени за Борис Машалов и не скри изненадата и вълнението си, че още не е забравена след като от години не е на сцена. Тя надписа и подари с автограф дискове с песни в нейно изпълнение и екземпляри от книгата си на БНТ и гостите на церемонията. С 2 песни, една от които емблематичната от репертоара й „Лале ли си, зюмбюл ли си“ я поздрави Даниела Петкова, ученичка на Светла Караджова в СУ „Климент Охридски.

По време на церемонията голямата певица беше искрено развълнувана от вниманието и приза за цялостно творчество, получи много поздревления и цветя, както и букет лично от Негово превъзходителство посланика на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух заяви. Той призна, че е неин фен и то не само защото фолклорът на България и родината му си приличат.

„Благодаря на „СмолянБГ вести“, че прие да бъде медиен партньор на Годишните награди за фолклор“, заяви един от основните организатори Константин Лазаров. „Искам да уточня, че ако Боряна – която е внучка на Борис Машалов не беше плътно до мен в целия този проект, той със сигурност нямаше да бъде реалност. Тя е неизменна част от създаването и организирането на Наградите и е единствената, от наследниците на Машалов, която повече от 1 година работи за неговото популяризиране. Боряна Георгиева създате плакета, който специално е изработен по случай 100 годишнината от рождението на Борис Машалов и ще се връчва на Годишните Фолклорни награди 2014г.

Снимка:Внучката на Борис Машалов-Боряна Георгиева и невероятната Верка Сидерова

"Благодаря на „СмолянБГвести“ и нашите останали медийни партньори за популяризиране на инициативата- Първи годишни фолклорни награди „Борис Машалов“ 2014 това е огромна чест за нас с Боряна Георгиева, като организатори", добави Лазаров.

За да гласувате и за повече информация за инициативата тук

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини