Сред морето от китайски имитации, родопчанка продава автентични авторски мартеници

Мария пред масата със своите ръчни уникати.

Въпреки наводнения с китайски имитации на мартеници, на сергиите в Смолян се продават и автентични ръчно изработени червено-бели символи. Макар и с доста по-тънък портфейл, родопчанине подминават заради по-високата цена оригиналите, изработени от местни майсторки.

Такъв пример е смолянчанката Мария Капсъзова, която предлага само свои произведения. 50 годишната родопчанка е безработна от три години и успява да припечели с хобито си. Помага й, освен страстта към ръчните плетива и образованието-завършила е Текстилен техникум в Пловдив.

Мария не крие, че повечето купувачи избират евтините китайски "мартеници", но е доволна, че все пак продава от своите творби и то не само на гостите и туристите в Смолян.

Тя предлага на масата си на Стария център от невероятни червено-бели гривни - тип макраме, плетени на една кука срещу 3 лв. до офис-мартеници на 4 лв. от истинска вълна. Хобито си пък към изработване на сувенири от дърво претворява в Бабо-Мартенски пластики, за които използва пънчета, клони и всякакви естествени материали, които събира от гората.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини