6 месеца уседналост при избор на органи на местната власт

Късно снощи и след спорове дори между БСП и ДПС, депутатите приеха в Изборния кодекс уседналост от 6 месеца при избор на кметове и общински съветници.Това стана въпреки настояването на ДПС да се запише, че е достатъчен един от двата адреса в България – постоянен или настоящ, и така въпросът с уседналостта да се реши, без да има изискване избирателят да е живял в страната в последните месеци.

Право да дадат вота си на избори за местна власт ще имат българските граждани, навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, предаде БТА.

Всеки гражданин на държава - член на ЕС, който не е български гражданин, също може да избира общински съветници и кметове, ако е навършил 18 години към изборния ден, не е под запрещение и не изтърпява ефективна присъда, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да избира в държавата членка, на която е гражданин.

По същите правила ще могат да бъдат избирани и кандидатите на вот за местна власт, включително тези, които са граждани на друга държава от ЕС.

Павел Шопов от "Атака" поиска право да бъдат избирани и да избират да имат лица, живели през последните 24, а не само през последните 6 месеца в съответния град или село.

Предложението беше отхвърлено от мнозинството. Мая Манолова от БСП напомни конституционно решение от 2012 г., което казва, че не е противоконституционно наслагването на допълнителни позитивни изисквания, но прекомерно дългият срок е несъобразен с Конституцията и променя уседналостта от 24 на 6 месеца.

По-рано парламентът прие на евроизборите да могат да гласуват българските граждани и граждани на друга държава от ЕС, които са живели поне през последните 3 месеца у нас или там.

Приет беше още праг от 7% за пренареждане на листата за депутати, след като окончателно отпадна мажоритарният вот. За евровота прагът е 5%.

Вчерашното заседание продължи повече от 14 часа. За днес целта на управляващите е да приемат всички оставащи текстове от Изборния кодекс. Ако не успеят, е възможно да работят извънредно през уикенда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини