Откриха кукления театър в Смолян със спектакъл-подарък за децата

С безплатен сспектакъл  „Жълто“, за деца от 0 до 5 години днес в Смолян официално отвори врата Куклен театър за децата на родопския град. Директорът на сградата на Родопския драматичен театър Адреан Петров и кметът Николай Мелемов официално прерязаха лентата на новата придобивка за малчуганите. Спектакълът е дело на актрисата Деси Минчева и режисьорът Петър Тодоров и е реализиран от Център за изкуства за Родопите-Бостина.

Залата за детските представления се намира на 3-я етаж в сградата на театъра, а за ремонта й са вложени само 578лв., обяви Петров и благодари на всички, които са участвали в създаването на Детската куклена зала. Трудът за ремонтните работи е изцяло от работниците по програмата за временна заетост, а стените  са изрисувани от учениците от Професионалната гимназия по приложни изкуства в Смолян.

За декорите и осветлението са използвани реквизити от театъра, а самите преставления технически /като осветление и озвучаване/, ще се реализират дистанционно от зала „Любен Гройс“. Всичко това е направено, за да се избегне солиден разход на средства, които щяха да са нужни за оборудването на самата зала за Кукления театър, поясни директорът.

Идеята е всяка събота или неделя да има „детско утро“ с куклен спектакъл за свободно посещение, а цената на билетите за малките зрители  ще бъде между 2.50 лв. и 3лв.

През седмицата пък ще има представления за групово посещение от всички детски градини, за които входът ще е символичен-само  1лев. Петров обяви и планираното създаване на куклена-театрална трупа, която ще направи следващите постановки за деца. „Идеята е да се създаде школа за Куклен театър под ръководството на известните актриси Искра Йосифова и Деси Минчева, за да се реализират театрални спектакли и да се възпитава младото поколение", каза Петров. Така за няколко месеца ще има и пълен репертоар от 7-8 постановки, които ще се играят първо в града, а в последствие и в други населени места на областта, за да могат всички родопски деца да се запознаят с куклено-театралното изкуство.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини