Цяло село заряза гурбета, прави деца, школото-тясно

Кмет стартира процедура-разширяват училището

 
Напук на демографския срив и тенденцията за все по-мащабна емиграция, жителите на родопско село раждат деца и остават да живеят на родното място, а в момента дори е в ход процедура по разширение на местното школо поради големият брой деца. В училището в доспатското село Късак се обучават 70 ученици. От справка в кметството се вижда, че в близките години трайно в селото ще учат до 80 ученици. Родените деца през миналата година в Късак пък са 14.
Този факт звучи невероятно на фона на останала демографска картина в областта, където има обезлюдени села, а школските звънци са спрели да бият от много години. В региона вече не е новина и когато цели села стягат куфарите за чужбина. Напротив, в доспатското село все по-малко хора заминават на гурбет. Правят го обикновено мъжете, но не всички и само за няколко месеца в годината, разказват местни.
Кметът на община Доспат Антим Пържанов е разпоредил експертна проверка в училището в селото с една основна задача: възможности за изграждане на допълнителна сграда към основната на школото. Комисия ще изготви инвестиционен проект, а общината възнамерява да кандидатства по различни оперативни програми и  да построи изцяло нова постройка. Планира се да има още шест нови класни стаи в училището. Общината също ще съдейства и ще помогне дейностите по изграждането на сградата да се придвижват по-бързо, коментираха от екипа на кмета Антим Пържанов. В момента училището е на двусменен режим, което затруднява учебния процес. До сградата в съседство са обособени занималня и физкултурен салон, но те не решават  въпроса. Необходимо е изцяло ново архитектурно решение, категорични са от общината.
Източник: родопи смолян

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини