Смолянските русофили отбелязват руски празник с прожекция на филм

Общинската организация на НД „Русофили” Смолян  и Военен клуб Смолян ще отбележат „Ден на защитника на отечеството” с прожекция на руския игрален филм „Горячий снег”. Прожекцията ще бъде на 21 февруари от 17 часа  във Военния клуб в града. Филмът рассказа за една от героичните битки при сраженията за Сталинград.

„Ден на защитника на отечеството” се отбелязва в Русия на 23 февруари, празникът официално се чества за пръв път през 1922 година - тогава като Ден на Червената армия.

По-късно 23 февруари всяка година се отбелязвал в СССР като народен празник - Ден на Съветската армия и на Военно-морския флот. След разпадането на Съветския съюз той бил преименуван  в Ден на защитника на отечеството и се отбелязва с празнични мероприятия в цялата страна.

Официалното празнуване на 23 февруари традиционно се отбелязва във военен стил-в Москва се полагат венци и цветя на мемориалния комплекс „Гробът на неизвестния войник” край Кремълската стена, а в много руски градове има тържествени шествия, паради и концерти, завършващи с празничен салют.

 

        

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини