Хазната на Смолян продънена заради боклука

Очаква се  криза с боклука, защото общината  трябва да плаща на РИОСВ таксата за депониране, която от 15 лв. стана  22 лв. за тон

Община Смолян е обречена на дефицит  от 400 до  800 хил.лв. , след като съветниците отново отхвърлиха план- сметката за боклука на първото заседание на местния парламент за тази година. Това заяви гл.финансист Венера Аръчкова, която е категорична, че  бюджетът на община Смолян за т.г. е обречен на дефицит. Според закона за местните данъци и такси, ако парите не стигат за покриване на разходите по дейностите за различни услуги, разликата ще е за сметка на общината.

Така Общината ще трябва да намери  между 400 и 800 хил.лв. , за да покрие този дефицит и то от неданъчни общински приходи, уточни Аръчкова.  С парите ще трябва да се покрият разликите на завишената такса от МОСВ за депониране на тон отпадък, която от 15 лв. скочи на 22 лв. през т.г. и завишените стойности на дейностите  за сметосъбиране и сметоизвозване, изчислени на база минималната работна заплата, която от т.г. е  340 лв., съгласно договора с „ Титан Клинър”.   

След преговори, водени от кмета Николай Мелемов с „ Титан  Клинър” м.г.,  дейностите по сметосъбирането и сметоизвозването са били изчислени  през 2013 г. на база МРЗ за 2012 г., която е била 270 лв.  за сметка на инвестиционната програма на Титан.

Проблемът е, че  може да възникне криза с боклука, защото община Смолян трябва да плаща на РИОСВ таксата за депониране, която от 15 лв. стана  22 лв. за тон.  Депото е регионално и ако ние не плащаме тази държавна такса, екоинспекцията може да го затвори, както и да се запорират сметките на Общината, коментира градоначалникът Мелемов.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини