Емигрант изпрати 5 хиляди долара за църквата в Славейно

Снимка:Уикипедия

Изселник от родопското село Славейно дари 5 хиляди долара за голямо пано в църквата в родното му място.  Парите вече са преведени по сметката на  фондация „Развитие за Славейно”, научи „Преса”. С тях ще бъде платена изработката на композицията с размери 3 на 2.5 м, изобразяваща Възнесение Христово, чийто проектант и изпълнител е пловдивския художник Димитър Димитров. 

Дарителят  Пейо Стоев Шишманов  от близо 40 години живее в САЩ, където работи като главен инженер в голяма химическа фирма. Това не е първото дарение на родопчанина – преди три години той даде пари за чешма с кът за почивка в двора на църквата в памет на родителите му. До сега даренията му за облагородяване на селото надхвърлят 20 000 лв.   

„Паното е почти готово, общата му площ е около 6 квадратни метра”, каза строителният  предприемач Таньо Стайковски, който е председател на фондация „Развитие за Славейно”. През април т.г. ще започне монтирането на изработената от  италианска мозайка композиция, за която е изградена специална стена в двора на църквата „Св. Илия”.  Паното включва над 20 фигури, изобразени с малки плочки в различни цветове, като в центъра е Исус Христос.

Източник: Преса

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини