РИО –Смолян кани турски ученици на математически турнир „Стоян Попратилов“

Шефът на Регионалния инспекторат по образование в Сомлян Иван Муцевски разказа на гостите от турската област Къркларели за изключително успешния математически турнир „Стоян Попратилов”, който се организира от РИО-Смолян вече две години, и предложи включването на ученици от Турция в него. Това стана на първата опознавателна среща между домакините от РИО – Смолян и делегацията от експерти, водена от зам.-директор на образованието в област Къркларели Ахмед Узун.

Основната цел на посещението беше да се създадат контакти и в последствие да се осъществи сътрудничество, за което сред гостите бяха директори и учители на средищно училище „Ататюрк”.

Първата стъпка в тази посока вече е направена с установеното приятелство между Основно училище „Пею Яворов” в девинското село Гьоврен и средищно училище „Ататюрк” в Къркларели. За възникването на тези добри взаимоотношения разказа директорът на училището в Гьоврен Невен Устов, който е и домакин на гостите от съседна Турция.

„Подкрепяме създаването на контакти между децата и колегите, в областта на образованието ние сме на първо място и когато има обмен на добри практики, това ни дава възможност да се развиваме още повече и да вървим напред, защитавайки европейските ценности”, каза началникът на инспектората Иван Муцевски.

Гостите от своя страна също се похвалиха с високото образователно ниво на тяхната област Къркларели и поканиха Муцевски на посещение.

Възможно е заедно да разработим европейски проекти, в които училища от двата региона успешно да си сътрудничат, отговори Иван Муцевски, като тепърва ще се уточнят конкретните области на сътрудничество.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини