Документалният филм за смъртта на пътя разплака смолянчани

През февруари идва и лентата за капаните на интернет за младите хора

Документалният филм „Умирай лесно-2”  предизвика потресе и разплака смолянските тийнейджъри, а много от тях след прожекцията  в залата на театъра си тръгнаха разплакани.  „Нашата идея е не да Ви плашим, а да ви помогнем да вземете правилния избор и да бъдете по-мъдри  след този филм”, каза преди излъчването му  секретарят на общината Момчил Николов.

 „Вашият кмет осъзнава, че с  децата трябва да се работи и  всички е необходимо да положим усилия в тази насока“. Така авторът на лентата - журналистката от БНР Емилия Антова, благодари на  кмета на община Смолян Николай Мелемов за подкрепата филмът да се прожектира на смолянска сцена. По инициатива на градоначалника, копия от потресаващия филм ще бъдат предоставени на всички училища в община Смолян.

Антова оповести шокиращи факти от  черната статистика - за последните 10 години над 18 000 са загиналите по пътищата, а ранените са над 120 000 , като много от тях остават инвалиди за цял живот. Журналистката сравни цифрите от черната статистика с унищожаването на един български град заради простащина и безотговорност.

Филмът, в който се разказват истински истории за това какво се случва след катастрофите и как се променя живота на всички,  е направен преди 3 години  със съдействието на тогавашното ръководство на МВР.

В него има  действителни и жестоки кадри. „Исках на всички вас, децата,  ако мога да помогна, защото като журналист съм длъжна да помагам, а не само да съобщавам какво се е случило, каза пред присъстващите гласът на „Нещо повече” по  програма Хоризонт.  

Тя призова тийнейджърите да бъдат отговорни към себе си и към другите, и да помислят за  близките си. Според нея големия грях на родителите е, че забравиха да учат децата си на човечност. „Ако има човечност ще намалеят и произшествията по пътя. Това е филм-поука, който няма как да не достигне до сърцата на зрителите“, заключи Емилия Антова, която през февруари ще представи и друг авторски филм в Смолян, който касае опасностите в интернет за младите хора.

Черна статистика за Смолянска област:

Смолян не остава назад по брой катастрофи с пострадали и убити хора. За изминалата година са станали 84 тежки автопроизшествия с 4 убити и 112 ранени, като 21 от пострадалите са ученици до 18 годишна възраст. Най-честите причини за катастрофите са употребата на алкохол и упойващи вещества, както и превишената скорост. Тези данни оповести пред тийнейджъри инспектор Христов от  Пътна полиция в Смолян.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини