За 1 година нито един нов доброволец за спасителни акции

18 доброволци от община Смолян получиха в Международния ден на доброволеца идентификационните си карти за успешно преминали първоначалната подготовка от обучението си. Картите им бяха връчени от зам.-кмета на Общината инж. Мариана Цекова. Отчет за доброволното формирование към местната администрация направи гл.експерт  „Отбранително-мобилизационна подготовка” Васил Василев. Той припомни, че структурата е вписана на  17 декември м.г в регистъра на доброволните формирования. Регистрирани са 22-ма  доброволци, но на този етап 18 са преминали успешно трите модула на обучение, а останалите четирима на по-късен етап ще защитят нормативите. Обучението им е било в рамките на 80 часа по пожарогасителна и спасителна дейност и оказване на долекарска помощ.

С решение на МС квотата за доброволци за нашата Община е 35 човека. Василев разчита и на медиите да популяризират тази дейност, за да се явят кандидати и да се попълни квотата.

За ръководител на доброволците е избран Александър Караджов.  Зам.-кметът инж.Цекова посочи, че с решение на местния парламент те плащат със 70 лева по-малко от дължимите от тях местни данъци, което е начин да се стимулира дейността им в полза на хората.

Шефът на РСПБЗН в Смолян Симеон Цървуланов посочи, че 18-те човека в общинаСмолян правят 12% от доброволците в страната, които са общо 1734, разпределени в 129 общини.

Смолянчани присъстваха на демонстрация с пожарна и спасителна техника с участието на доброволци от община Смолян, които извадиха пострадал от катастрофирал автомобил и му оказаха първа помощ.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини