Преподавател и ученици от ОУ "Иван Вазов" - Смолян спечелиха посещение в Брюксел

Учителката по английски език в ОУ "Иван Вазов" - Смолян Мария Барганова и двама нейни ученици заминават на посещение в Брюксел. Барганова е сред осемте преподаватели от цялата страна, избрани след конкурс, да посетят Евпропейската комисия. Конкурсът "Младите: активни по европейските въпроси" е организиран от Представителството на ЕК в България и целта му е учителите да представят как заедно с учениците си са работили по теми, свързани с членството на България в Европейския съюз и мястото на младите хора.

"Аз и моите ученици вярваме, че да си европеец, значи да си активен", е записала в презентацията си Мария Петрова Барганова - учител по английски език и класен ръководител на 7 "в" клас в ОУ "Иван Вазов". Затова те са направили клуб “Get Global” по проект УСПЕХ, търсят съмишленици в eTwinning и ePals и доразвиват ученическия сайт за Европа. Миналата учебна година са участвали в международния проект “Teach MDGs”, разработвайки темата за малцинствата и толерантността заедно с училища от Естония и Кипър.

Представили са се на заключителния симпозиум на проекта в Кипър и като награда са получили покана за участие в нов международен проект „За един по-добър свят“. А тази година, заедно с ученици от Шотландия, Словения и Полша, ще работят по темата „Устойчива околна среда“. Заради тази активност и креативност учителката Мария Петрова Барганова и ученици от нейния клас печелят наградата от Представителството на ЕК. И понеже квотата е ограничена, с гласуване класът е определил двамата ученици, които ще пътуват до Брюксел - Доброелена Семова и Иван Стоев.

Българската делегация заминава за белгийската столица на 8 декември. За понеделник - 9 декември е предвидено посещение на Европейския парламент, а на 10 декември е посещението в Европейската комисия. От центъра за посетители в Брюксел са осигурили презентации по актуални теми с интересни лектори, делегацията ще има среща и с представител от кабинета на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини