Славейно скочи срещу идеята да подслони сирийски бежанци

 Населението на смолянското село Славейно се обяви категорично против настаняването на сирийски бежанци при тях.

От близо 130 души местни, 65 са се подписали против-  базата на закритото вече оздравително училище, сега учебна база на Софийския университет, да се насели с бежанци, както предлагат от висшето учебно заведение. Едва 7 души са дали положителен отговор, но пък по-голямата част от местните фамилии са пръснати из страната и близките им смятат, че и те ще обявят против.

Кметицата на Славейно Сийка Касабова обясни, че повечето местни са възрастни хора и са изпаднали в ужас  от вероятността да съжителстват през зимата с бежанци във високопланинското село.

Хората са единодушни, че няма да се чувстват сигурни и спокойни, и така освен всички други тегоби на трудния живот на пенсионер в планината, ще се добави и постоянен страх и несигурност, обобщи кметът на Славейно.

Предложението е направено от доц. Веселин Тепавичаров, директор на студентския център и завеждащ катедра „Етнология“ в Историческия факултет на СУ.Сградата на Оздравителното училище в смолянското село беше предоставена за база на ВУЗ-а, който сега е обособен в научно –изследователски център „Родопа” на Историческия факултет в Алма Матер. Сградата е на 4 етажа,разполага с физкултурен салон, столова с капацитет за над 100 души и терен с  площ от 10 декара .

В Славейно, известно не само с революционното си минало, но и като селото дало най-много лекари на глава на населението в България, са категорични, че отговорът на предложението може да бъде единствено и само отрицателен, въпреки аргументите от СУ „Климент Охридски”, че ще станат пример за толерантност и хуманност, а и ще имат чисто практическа полза.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини