Турският бизнес в Пампорово: България да постави пред Европа проблема с визите за нашите граждани

За да се облекчи визовия режим,  вече са оторизирани повече фирми за издаване на български визи на турски граждани, докато преди е била само една. Това обяви на бизнес форум в Пампорово  Анелия Бъклова,  съветник по икономическите въпроси на вицепремиера Даниела Бобева. Срещата между представители на бизнеса от Смолян и турската община Ялов, беше организирана именно заради проблемите с български визи за турски граждани от кмета на Смолян Николай Мелемов.

Бъклова обясни, че преди само една фирма е издавала визи, а сега са повече и това ще свали цената им. Облекчава се и процедурата-чрез подаване на заявки по електронен път, а българските консулства  се ангажирали да съкратят  срока за издаването на визи.

Икономическият съветник на вицепремиера Бобева  призна, че не само Турция, а и всички страни извън ЕС поставят въпроса с визите, а правителството търсело варианти за промени в законодателството.

Българските власти да поставят въпроса с дискриминационния визов режим за турските граждани  пред Европейския съюз, което може да стане и без нарушаване на законите на ЕС, апелира турският консул в Пловдив Сенер Джебеджи , и допълни, че постоянно получава оплаквания от турски бизнесмени заради визите. Той призова и местната власт  да настоява за облекчаване на  режима, което ще бъде в полза за икономиката и туризма не само в родопския регион.

След приключване на форума Дженгиз Дерели благодари на Мелемов за първата крачка, която е направена в областта на бизнеса между побратимените ни общини. Наши и турски бизнесмени са установили контакти на тази среща и са  предприели  действия  за съвместно сътрудничество. Гостите бурно аплодираха родопската прима Валя Балканска и гайдарят й Петър Янев и благодариха на домакините за перфектната организация

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини