Винету Индианов Вождов - е, няма такова име. Освен в Родопите

Доналд Джеферсън от доспатското село Барутин, сн.Труд онлайн

Жена с популярното в България име Галина го смени, защото в Италия, където работи, то означава “кокошка”.

Съдът се смили над Галя, въпреки че по българските закони не би трябвало да уважи молбата. Магистратите обаче често влизат в положението на хора, които носят изненадващо позорящи имена или цял живот са чувствали, че трябва да се казват по друг начин.

“Труд” припомня най-емблематичните случаи и истории. Надяваме се да сме полезни и за родители, които се чудят какво име да изберат за детето си.

Манчестър Юнайтед е почти отчаян

Прословутият Манчестър от Свищов е уморен, но не се е отказал да се бори докрай за правото си да носи всички имена на любимия си отбор. Сега 50-годишният луд фен Марин Левиджов възнамерява да татуира на челото си името, което мечтае да носи.
Упоритият строител води дела от 1999 г.

След общо 14 съдебни процеса е успял да си извоюва името Манчестър Здравков Левиджов-Юнайтед. Този вариант обаче не го удовлетворява и настоява да се казва Манчестър-Юнайтед Здравков Левиджов.

“От 14 години не мога да се преборя със системата. Поредното разочарование изживях, когато преди година отидох да си вадя нова лична карта и видях, че са ми изтрили последното име.

След дълги разправии в паспортната служба ми заявиха, че българските граждани са с по три имена и затова и моите ще са толкова. Заради това реших да си направя белег на челото с емблемата и името на любимия отбор”, сподели пред “Труд” свищовлията.

“Предостави ми се възможност да бъда кръстен в лондонска църква. Там приех името Манчестър Юнайтед. Веднага след това представих оригиналното кръщелно свидетелство в районния съд в Свищов. Магистратите обаче не уважиха искането ми с мотива, че кръщението не е важно обстоятелство, а и исканото от мен име не съществува в обществените регистри”, гневи се фенът.

Последният му опит за преименуване бил през тази пролет. Съдиите отново му отказали с аргумента, че промяната е допустима само в предвидените от закона случаи - при осиновяване, сключване на брак и ако името е опозоряващо или осмиващо.

Джефърсън и Винету вилнеят в Родопите

Американският президент Томас Джеферсън и литературният герой Винету се подвизават в Родопите. Уникалното е, че и двете имена са разрешени от съда, а двамата мъже имат лични карти с тях.

Винету Иванов Келешев е на 51 г. и е от Неделино. С години обаче го глождело, че другите му имена не подхождат на героичното му първо име и внесъл молба в общината да се казва Индианов Вождов.

Майка му обаче се възпротивила да зачеркне бащиното си име и Винету се отказал от Индианов. Внесъл молба и в съда да смени фамилията. Магистратите обаче го отрязали, защото Келешев не е позоряща фамилия. Мотивът - в Неделино имало кмет с тази фамилия и никой не му се е смял.

43-годишен мъж от доспатското село Барутин пък се прекръсти на Донълд Джефърсън през 1990 г. Дотогава се казвал Мирослав Джаферов. Съдът му разреши цялостно преименуване, само му отказа да си сложи отпред “сър”, тъй като е титла. Синът му пък е кръстен Томас и така вече има пълно съвпадение с третия американски президент. През 2011 г. Донълд протестира, че съдът не му позволява да си кръсти фирмата “Далавериос”.

Защо Фани стана Франческа

На 55 години плевенчанката Фани си смени името на Франческа. Причината е, че на английски жаргон рожденото й име е опозоряващо и заради него не я приемали на работа като медицинска сестра във Великобритания.

Фани звучало точно като дума, която означава женски полов орган, твърди в искането си до съда нашенката. Тя живее в Англия от 15 г. и всички там я знаели като Франческа.
Служебната проверка на плевенския съд установила, че името  Fani на английски се изписва по различен начин от обидния жаргон fanny, но звученето при изговарянето е идентично.

Чиновничка от местния отдел ГРАО се явила като свидетел и подкрепила молбата на Фани. Районният съд разреши промяната, след като счете, че са налице важни обстоятелства, а досегашното собствено име на молителката действително е обществено неприемливо в страната, където пребивава.

Абсолютно идентичен казус имаше и жена от Монтанско, която също се казва Фани и работи в Англия. Сега тя се казва Теофани и британците  викат Тео.
И двете жени били кръстени от родителите си на трагичната героиня от “Осъдени души” Фани Хорн.

Ленин и Сталин се скарали за 5 лева

И за десерт - истинска случка от живия живот, която звучи като виц. Бившият шеф на регионалното културно звено в Кюстендил Сталин Г. (вече покойник) и общинарят Ленин С. имали пререкания, докато се прибирали с такси от банкет в резиденция “Ючбунар”, припомнят техни колеги.

Като наближили града в късната вечер, шофьорът им напомнил, че курсът струва внушителните 5-6 лева по извънградската тарифа.

“Няма значение, Ленин ще плати”, подхвърлил културният началник Сталин. “А, не! Сталин ще плати”, дърпал се другият. Двамата се познавали още от комсомолските години, били активни агитатори на ДКСМ.

“Не ме интересува ни Ленин, ни Сталин, ако ще и Георги Димитров да дойде, но някой трябва да плати - иначе не знам дали ме разбирате”, наострил се таксиджията. Накрая сумата била поделена поравно от двамата клиенти.

За Ленин С. не се е чуло, но Сталин Г. споделял пред приятели, че не е много доволен, задето го кръстили на генералисимуса.

Пак като виц звучи и името Проститутка, което в Русе се кълнат, че е носено гордо от жена. В съдебните архиви няма данни тя да е искала промяна.

Източник: Труд онлайн

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини