Николай Бареков: Ще извадим на светло парите на мераклиите за политика в България

 Национална агенция „Чисти ръце“ ще проверява парите на всеки, който иска да управлява

 Магистрат или дори журналист можел да оглави Държавната структура, когато Движението му "България без цензура" вземе властта

Проверка на произхода на парите на политиците с претенции да управляват, ще създаде Николай Бареков, когато влезе във властта, обяви той в Смолян.

„Вярвам,  че е възможна такава агенция. Готов съм да се обзаложа, че ако ние управляваме държавата можем да изработим такова законодателство, което да задължи българските политици да се подложат доброволно на такава операция“.

Той разгърна идеята си, но без да влиза в конкретика обясни, че влизайки в политическия живот всеки ще трябва да извади на светло и да докаже произхода на парите си. Правата на агенцията щели да бъдат извънредни, но само спрямо политическите и длъжностните лица.

„Това няма да е партиен рекет, защото тя  ще е за всички, които искат да влезнат в парламента или да станат  министри. Ще трябва да подадат декларация за всички доходи и компании, и това да подлежи на проверка-включително и падане на банкова тайна за политическите лица“, каза още журналистът. Той не изключи и политици, „които ще попаднат във фризера“ и даде пример с президента  Плевнелиев,  който ако си подаде оставката и след това отново иска да се върне в политиката,  ще трябва да се съгласи на такава проверка.

Агенцията  можела  да се оглави дори от  журналист, обясни лидерът на Движение „България без цензура“ . „Ако той е доказано последователен в разследването на  схеми“, коментира Бареков и веднага посочи Миролюба Бенатова, Моника Гаджанова и Диляна Гайтанджиева. 

„Може да я оглави и магистрат, доказал се като коректен  и неподкупен-например Маргарита Попова-30 години е на държавна служба –няма съмнение че е някога вземала пари за да потули дело като прокурор. И Борисов има добро мнение за нея, и Станишев, и ние имаме добро мнение“, допълни Бареков.

„А иначе,  най-вероятно тези хора, които правят операцията ще бъдат взривени“, коментира Бареков, визирайки едноименната акция срещу мафията в Италия, но допълни, че решението било те да  живеят в казарми  със семействата си, отново по примера на Италия.

„Краят на прехода трябва да дойде с това“, заключи Бареков.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини