"Чисти сързца" празнуват 5 години от създаването си с поход до национални светини

5-години от създаването на Младежкия православен център ”Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в родопския град е празник,съпътстван с множество прояви.

 Пътуване  до Троянския манастир и поклонение пред гроба на Българския патриарх Максим, погребан там, направиха възпитаниците на православния център.

Всички те с два автобуса поеха по пътищата на Родината към най-светлите места – Националния музей на Апостола Васил Левски в Карлово,  Девическия манастир  „Въведение Богородично” и къщата – музей на Иван Вазов в Сопот и Троянския манастир.

Там монахът Филарет посрещна родопските деца ги запозна с историята на третия по големина манастир у нас. Разказа им и за Чудотворната икона на Богородица Троеручица , копие на светинята от 14 век, даваща здраве и изцеление.

Зад Чудотворната икона на Богородица Троеручица в манастирската църква е погребан Патриарх Максим.

В Карлово децата научиха повече за живота и делото на Васил Левски и за майката  на големия български герой,  Гина Кунчева, която дочакала свободата и още на следващия ден склопила очи.

В Сопот децата посетиха Девическия метох „Въведение Богородично”,  специално избрано място , на което на празника „Въведение Богородично” - 21 ноември, ще бъде отбелязана 5-годишнината от създаването на Младежкия православен център „Чисти сърца”, а децата от хора  изпълниха  песнопение от репертоара си.

Пътуването се осъществи със средства на родителите, към които бе прибавена наградата от 200 лева на „Чист

и сърца” за 24 май от община Смолян.

За настаняването в почивна база „Видима” – Априлци, отстъпка бе направена от „Ученически отдих и спорт” в Смолян. От сърце екипът на "Чисти сърца" благодари на всички, които  подкрепят дейността им.

Смолянбг.вести

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини