Информират смолянските ученици, какво им дава ЕС

В 10 училища в Смолян е разположена експозиция от информационни табла, онагледяващи по атрактивен начин правата им като граждани на  ЕС.

Инициативата е наречена „Евро коридори на правата” и цели да запознае младите хора с конкретните им права като граждани на ЕС.

 Експозицията, организирана по няколко теми от Европейската комисия, представя теми, като висше образование в ЕС – прием в университети, такси и финансова помощ, право на пребиваване, работа – равно третиране, граждани на България и Румъния, свободни работни места в ЕС.

Засегнати са и  забавленията – онлайн пазаруването, пътуване в ЕС, мобилни телефони и здравни грижи по време на обучение.

Инициативата има за цел да достигне до всички държавни и общински училища на територията на областните градове в страната. Със съдействието на Регионален инспекторат по образование – Смолян таблата вече са монтирани на подходящи места в 10 учебни заведения в областния град. В рамките на следващите месеци експозицията ще обиколи и всички големи училища в общинските центрове на територията на областта. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини