Изложба на Хайтов и Димовски за възраждането на театъра в Смолян

Изложба в подкрепа възраждането на театъра и ансамбъла беше открита в сградата на РДТ в Смолян. Тя е организирана от фондация „Памет” , чийто председател е синът на писателя- архитектът Здравец Хайтов.

Той изложи идеята на съвместната изложба -Хайтов и Димовски,  са родом от родопското село Яворово, съвместно списват и рисуват списание „Родопи”, което съхраняваше традициите,  обичаите и фолклора.

Синът на Хайтов  беше категоричен, че щом искаме да имаме културни институции, трябва да  ги отстояваме, защото те ще са в полза  не  само на Смолян , но и на региона. Най истинските послания са тези,  които се предават в малкото читалище, в  малкото градче, където могат да стигнат театъра  и ансамбъла, допълни  арх.Хайтов и изрази надежда в скоро време да има постановление на МС,  с което да се  регламентират  двете институции в Смолян.

Експозицията  „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов”, ще бъде в театъра до 20 ноември т.г.   

"Идеята да се  съберем  в тази емблематична за Родопите сграда на РДТ е  да покажем на всички,  от които зависи бъдещето театъра и ансамбъла, че  имаме волята и желанието културата в този регион да бъде на едно високо ниво", заяви Адриан Петров, който е директор на сградата на театъра и временно оглави ансамбъл „Родопа” до провеждане на конкурс за поста.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини