Стоян Беширов грабна отличието „Кмет на гражданите”

Родопският кмет на малката община Неделино Стоян Беширов, получи най-престижната награда-присъдена му след вота на гражданите.

Снимка:КметаБГ

Макар че вече три месеца не може да се докопа до среща с премиера Пламен Орешарски, за да му постави проблемите на родопската община и да получи помощ от държавата, кметът на Неделино получи отличието от първото издание на конкурса на Kmeta.bg и е единственият награден родопски кмет.

Първият по рода си конкурс "Кмет на годината" имаше за цел да отличи добрите практики на градско управление и да награди успешните ръководители. Номинирани бяха всички 264 кметове на общини в страната. Самите те избраха чрез онлайн гласуване кои да бъдат победителите в отделните категории.

Имената на първите носителите на наградите "Кмет на годината" бяха обявени на тържествена церемония в курортен комплекс Албена. Победителите в деветте категории на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, получиха кристални статуетки и грамоти, както и признанието на своите колеги и съграждани.

Вотът на гражданите
Отличия в най-ценната категория на конкурса, победителите, в която решиха чрез онлайн гласуване над 200 хиляди българи от цялата страна, станаха двама кметове. Специална награда "Кмет на гражданите" бе връчена на градоначалника на Неделино Стоян Беширов, като признание към управника на малката смолянска община, успяла да влезе в челната десетка и да се пребори с доста по-големи и силни общини.

 "Благодаря на всички съграждани, които ме подкрепиха, и на всички тези, които са в чужбина, за да вадят своя хляб. Дано ние като кметове и министрите, които присъстват тук сега, да направим всички възможно колкото се може повече наши сънародници да се върнат в България", заяви Беширов.

Часове след награждаването, "Смолян БГ вести" попита градоначалника на родопската община, какви са проблемите, с които трябва тепърва да се справи.

- Г-н Беширов, Вие получихте наградата на гражданите, но във Вашата община има много тежки проблеми за решаване-какво е най-спешно?

- Много са проблемите, но най-сериозните са безработица, миграцията и гурбетчийството в нашия район. Официално безработицата е 30%, но неофициалните данни сочат, че тя надхвърля 55%. Две трети от населението е без работа и това води до масово напускане на цели семейства, които търсят препитание в големите градове и чужбина.

-Имахте огромен проблем с водоснабдяването, наложи се целия град да излезе на бригада и хората сами да прокопаят 3км. водопровод, за да се облекчи драконовския воден режим. Какво се случва сега?

-Проблемът с водоснабдяването стои на дневен ред и до сега има недостиг на питейна вода. Освен това градът няма канализация и пречиствателна станция и всичко се излива в река Неделинска. През лятото ситуацията става нетърпима, имаше опасност от епидемия.

-Какво правите Вие като кмет, за да се решат, макар и частично като начало проблемите?

-Борим се. Наистина се борим, но от три месеца искам среща с премиера, за да поставя проблемите и да искам помощ, но тази среща не се осъществи и до сега.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини