От инициативата "Спри и се прегледай" алармират: едва 6% се прегледаха за онкологични заболявания

 

Едва 6% от хората в област Смолян, поканени да се прегледат безплатно по проекта  „СПРИ и се прегледай“ са извършили своите скринингови прегледи за онкологични заболявания.

Към  17 септември 2013г. от поканените за преглед 5416 мъже и жени в Смолян и областта, едва 321  са извършили своите скринингови изследвания и проверка за онкологични заболявания.

В периода м. юни – м. август 2013г., Министерство на здравеопазването е изпратило  поканите за безплатните прегледи, които се извършват  по проект „СПРИ и се прегледай“ от Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания. Писмата са изпратени до целевите групи в три последователни селекции, като са включени хора от различни възрастови групи. Най-многобройна е групата на жените от 20 до 60 години-почти 3 хиляди, които са били поканени да се изследват за рак на шийката на матката. Право на безплатно скринингово изследване имат само лицата получили покана, като участието е доброволно и безплатно. Прегледите могат да се извършват в рамките на посочения в поканата срок. Лицата, неявили се на преглед в този период, получават втора покана за преглед от Министерство на здравеопазването.

Няма ограничения за гражданите относно населеното място и специалиста, при когото ще провеждат своите прегледи, единствено условие е лечебното заведение да има сключен договор с Министерство на здравеопазването за работа по проекта.  

Причините за изключително ниската активност от страна на гражданите са неясни, посочват организаторите и предполагат, че това се дължи основно на отдалечеността на част от населените места до здравни заведения както и липсата на финанси,  за да си платят транспортните разходи.

До този момент в област Смолян са сключени договори с лечебни заведения  за прегледи по трите локализации.

За скринингово изследване на рак на шийката на матката:

  • В град Смолян - д-р Ася Чангалова, д-р Наделина Кръстева , д-р Асен Хаджийски, д-р Халед Хамо,  д-р Антон Лалов, д-р Маргарита Пищалова и д-р Мария Събева .
  • В град Златоград работи по проекта д-р Албена Чинарева – АГ специалист
  • В град Девин - д-р Ася Чангалова

За скринингово изследване на рак на гърдата:

  • В град Смолян – д-р Атанас Белчилов и д-р Стефан Кисимов – хирургия, д-р Петър Лалов – образна диагностика /мамограф/.

За скринингово изследване на рак на дебелото и правото черво:

  • В град Смолян  -д-р Петя Кокудева

Повече информация може да получите от регионалния координатор на проекта за област Смолян Анастасия Кисьова на телефон: 0885 23 86 89.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини